El so galant del segle XVIII, protagonista de la Setmana de Música Antiga

La basílica de Santa Maria i la capella de l’Hospital de Sant Jaume seran els escenaris dels quatre concerts del certamen

  • Mireia Biel // Fotos: Anna Aluart
  • Dilluns, 26 Octubre 2015 10:01

Mataró Música Antiga

El so galant de mitjans del segle XVIII i el segle XIX serà el protagonista de la XXXIII Setmana de la Música Antiga que se celebrarà entre el 8 i el 29 de novembre. La capella de l’Hospital de Sant Jaume serà l’escenari del primer dels quatre concerts, mentre que la resta es podran veure a l’Altar del Roser de la basílica de Santa Maria, que aquest any no podrà acollir cap concert a la Capella dels Dolors per les tasques de restauració que s’hi estan realitzant.

El rococó i el so galant vertebraran aquesta Setmana de la Música Antiga que, com sempre, busca “prescindir de modes i cercar música de qualitat”, tal com va remarcar un dels impulsors del projecte, Joan Vives. Malgrat que la d’enguany és una programació més convencional sense “propostes innovadores amb mescles entre el que és tradicional i el que és modern”, Vives té clar que “els quatre concerts seran de màxima qualitat” i seguiran la línia del certamen de “cercar la comunió harmoniosa entre els instruments d’època, la música i els espais”.

Quatre concerts

L’edició que fa trenta-tres començarà en un espai barroc recuperat com és la capella de l’Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, on es celebrarà el primer concert-conferència el vuit de novembre durant el qual es presentaran totes les actuacions del cicle i el pianista Josep M. Roger oferirà un concert de clavicèmbal amb composicions de Ferran Sor, màxim exponent del so galant a Catalunya.

La gran cita de la Setmana de la Música Antiga serà el 13 de novembre a l’Altar del Roser de Santa Maria amb el recital d’Stabat Mater de Giovanni Battista Pergolesi, interpretat pel cor Amics de la Unió, guardonat als premis de la Unió Europea de Ràdio i Televisió. Aquesta obra és “una de les que teníem pendent”, tal com va explicar Vives, a banda de ser referència d’aquest autor.

Dos concerts per a trio

El cicle acabarà els dies 28 i 29 de novembre amb dos concerts a trio. El primer, amb el trio Ímpetus de Madrid, en el qual toca el mataroní Jordi Comellas i que interpretarà l’únic recull de cambra de Jean-Philippe Rameau. I el segon, amb el Trio Barroc del Cafè, que ha mirat d’imaginar quina música sonava en les estones de silenci que hi havia en les converses entre Voltaire i Frederic II Gran de Prússia al Palau de Sans-Souci de Postdam.

La Setmana de la Música Antiga va néixer el 1981 amb la voluntat d’oferir una sèrie de concerts que apropessin aquesta música a la ciutadania. El certamen, que aquest any arriba a la seva trenta-tresena edició reivindica la música antiga i de qualitat.

El so galant, una reivindicació davant el barroc’

El “so galant” va sorgir a França a principis del segle XVIII com a reacció davant la complexitat de la música d’estil barroc, assolint la seva màxima projecció durant el tercer quart de segle. El “so galant” responia als nous gustos musicals i artístics de l’època i representava un retorn a la simplicitat i a la naturalitat de la música, allunyant-se del virtuosisme i dels excessos del barroc i apropant-se a un major classicisme i sentimentalisme.