17 cites del Foment amb la música clàssica

‘Les Set Paraules’, un musical i la Banda Municipal de Barcelona, les novetats de la temporada

  • Cugat Comas / Fotos: Anna Aluart
  • Dimecres, 28 Gener 2015 11:59

Foment Temporada 2015

El Foment Mataroní és, des de fa 9 anys, el programador oficial amb qui confia l’Ajuntament per farcir de música clàssica l’oferta cultural de la ciutat. Amb aquest propòsit s’ha tornat a concebre, partint d’un model d’èxit, una temporada 2015 que segueix amb els esquemes habituals de combinar concerts sim­fònics, música de cambra i l’exitós i seguit cicle de sarsuela, que arriba a l’onzena edició. I, de propina, arriben els concerts extraordinaris. El 2015 es presenta amb dues novetats importants precisament referents a aquesta darrera categoria: per una banda la interpretació de ‘Les Set Paraules de Crist a la Creu’ de Cristòfol Taltabull, una peça d’encàrrec mataronina que ha recuperat, documentat i enregistrarà el tenor Josep Fadó. De l’altra, també destaca el concert de la Banda Municipal de Barcelona al Pati del Cafè Nou. En paraules d’Antoni Vilà, vicepresident i programador del Foment  “serà un concert per anar agafant ambient de Santes amb una banda que està en el seu millor moment”.

El 14 de març es podrà tornar a sentir a Mataró ‘Les Set Paraules de Crist a la Creu’. Es tracta d’una obra d’encàrrec mataronina al compositor Cristòfor Taltabull, un dels més destacats del segle XX a Catalunya i molt cara de veure per la complexitat del conjunt que requereix. Es tracta d’una obra per a solista, orquestra de cambra i cor de cambra que Josep Fadó va localitzar al Museu Arxiu de Santa Maria. Àvid de “posar l’obra, el compositor i la ciutat al lloc que els correspon”, segons ell mateix explica, Fadó es va posar mans a la feina per iniciar un procés de documentació i recuperació de l’obra. Les últimes dues etapes del projecte, que compta amb el suport de l’Ajuntament, passen per la seva interpretació al Foment i pel posterior enregistrament al Convent de les Carmelites. “Culminaran així quatre anys d’esforç i dedicació, és una obra que en origen es va encarregar per fer més reeixida la celebració del Divendres Sant” explicava el tenor mataroní. Fadó no tanca les portes a més interpretacions de ‘Les Set Paraules’ a posteriori d’aquesta “estrena” del 14 de març. Per al concert s’acompanyarà de l’Orquestra de Cambra de Granollers, el Cor Ciutat de Mataró i la direcció musical de Jordi Lluch.

Un cas únic de continuïtat

Més enllà dels concerts extraordinaris, Ramon Salicrú com a President del Foment i Joaquim Fernàndez com a regidor de Cultura no van escatimar elogis cap a la col·laboració mútua que permet una programació de fins a 17 sessions al llarg de l’any. El programador i ideòleg dels cicles, Antoni Vilà, va voler destacar d’entre la programació el cicle de sarsuela, que arriba a l’onzena edició: “No hi ha cap altre cas a Catalunya d’una programació que faci tant que programi títols diferents, amb orquestració en directe i de forma regular com ho fem nosaltres”. La sarsuela és la joia de la corona de la programació i un dels àmbits amb més devots, però el Foment també vol buscar nous públics. Per això, explica Vilà, també s’incorpora aquest 2015 una aposta primerenca pel musical. “Hem programat ‘Somriures i llàgrimes’ pensant en el públic familiar, des del Foment hem d’arribar a altres públics i creiem que és un gènere que pot funcionar”. La funció està prevista pel 26 d’abril.

La temporada del Foment manté els preus d’entrades, abonaments i descomptes dels darrers anys.