Mataró consagra aquest dissabte a la Diada de la Rumba

La cita vol constatar la ciutat com bressol i focus indiscutible d’aquest gènere

  • Borja Revert / Foto: cedida
  • Dijous, 23 Octubre 2014 12:57

Cultura 204/2015, dia de la rumba

Aquest dissabte 25 Mataró acollirà la Diada de la Rumba. Aquesta iniciativa és la mostra més important de rumba catalana que se celebra a casa nostra. Cada any i sota el pretext d’acostar aquesta música popular a diferents sectors de la
població, es realitzen activitats musicals, formatives, lúdiques i reflexives al voltant d’aquest gènere musical. Des de l’any 2013 la Diada de la Rumba ha adoptat un format itinerant i al llarg d’aquesta tardor farà parada a diverses localitats catalanes com ara Girona, Vic o Barcelona.

Mataró s’estrena en aquest esdeveniment amb ganes de reivindicar la vitalitat del moment que viu la rumba catalana, tot i la pèrdua del seu principal referent, el músic català nascut a Mataró, Pere Pubill Calaf “Peret”. Si precisament Peret havia demanat que el dia de la seva mort la gent continués cantant, tocant i ballant la música que ell va popularitzar, la seva ciutat natal s’ho ha agafat al peu de la lletra i ha decidit sumar-se a les celebracions de la Diada de la Rumba organitzant activitats musicals, tallers familiars, concerts i exposicions fotogràfiques.

Ajuntament i Forcat

La iniciativa ha sorgit de l’aliança entre l’Ajuntament de Mataró i el Foment de la Rumba Catalana (FORCAT), entitat que aplega els principals representants socials i artístics de la rumba catalana actual.

Espais com l’espai cultural El Públic serviran d’escenari per al vermut rumbero que servirà de tret de sortida de l’exposició fotogràfica “20 anys d’Ai Ai Ai”, grup maresmenc i primer conjunt rumbero estable format per paios i gitanos i pioner en utilitzar el català en la rumba. L’Aula de Teatre de Mataró, per la seva banda, acollirà tallers d’instruments i activitats per a tota la família. Destaquen el taller de palmes amb Rafalito Salazar, cantant i instrumentista mataroní.

L’objectiu de la Diada de la Rumba és acostar una mica més la rumba catalana als mataronins i mataronines i constatar, una vegada més, que la ciutat és un dels bressols i focus indiscutibles d’aquest gènere musical que ha vehiculat, històricament,
la convivència entre paios i gitanos.