Les paraules de comiat a Peret destaquen la creació de la rumba catalana

La capella ardent s'ha instal·lat el matí d'avui de dijous al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona

  • Redacció - ACN
  • Dijous, 28 Agost 2014 13:12

Peret Capella ardent

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha estat una de les primeres persones que ha passat per la capella ardent de Peret, instal·lada des de les 11 d'aquest dijous al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona. Pocs minuts abans que la sala quedés oberta als ciutadans, i amb la família i amics més propers reunits a l'interior, Mas ha volgut donar-los el seu condol personalment, i ha conversat amb alguns d'ells durant uns minuts. El president ha agraït a Peret la seva contribució a la cultura, la seva personalitat que "es feia estimar", i el seu compromís amb el país.

Poc després ha començat la vetlla al rei de la rumba, amb un degoteig constant de ciutadans que venen per acomiadar-se'n. Paral·lelament a la capella ardent, en les últimes hores diverses personalitats han dedicat paraules al conegut com a ''rei de la rumba'. D'aquesta manera, el periodista especialitzat en música José Manuel Gómez 'Gufi', col·laborador habitual de les publicacions 'El Tiempo' i 'El Mundo' i amic de Peret, ha recordat el músic mort aquest dimecres com "una espècie de superhome". A la dècada dels 60 "ningú" tenia la capacitat rítmica de Peret, ha assegurat. Per a 'Gufi', és "un miracle" la manera com el cantant nascut a Mataró va "sintetitzar la música de Llatinoamèrica i el Carib i va trasplantar-la a la música popular espanyola". De fet, qualifica la creació de la rumba catalana en mans de Peret com '"una de les grans fites" de la cultura universal.

Regateig d'elogis

En la mateixa línia s'expressava el realitzador audiovisual Carles Prats, autor del documental 'Cuchibiri Cuchibiri' sobre la vida de Peret, que lamenta, però, la "gran tendència" a "regatejar elogis" al cantant. Prats defensa com a dada "objectiva" que Peret va ser "el creador" de la rumba catalana, i adverteix que aquest estil és "la música urbana més important" del país. Recorda que Peret i els seus amics del carrer de la Cera es van inventar l'estil des de zero i assegura que sense ell totes les bandes d'avui que fusionen rumba amb altres estils no hi serien. Confia, però, que tot plegat se li reconeixerà a partir d'ara.

El paper prominent de Peret en el món de la 'rumba catalana' ha centrat també les paraules de Mariano Rajoy, president del govern espanyol, qui va enviar un missatge a la família de Peret qualificant el rumber com "un dels màxims exponents de la rumba catalana i el seu intèrpret més popular, amb la qual va representar la música espanyola arreu del món i va assolir grans èxits".

Va captar Barcelona

Va captar Barcelona
Altres polítics també han
volgut donar el condol públicament. Per exemple, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que ha destacat la seva singular vinculació amb la ciutat. L'alcalde ha posat èmfasi especial en l'actuació de Peret a la cerimònia de cloenda dels Jocs Olímpics del 1992, ja que en un moment "tan decisiu" per a la projecció internacional de la ciutat, Peret "va saber transmetre el caràcter vital, obert, acollidor i dinàmic" que a parer seu caracteritza la capital catalana.