430: Intens viatge al costat del mar

Inici exitós del projecte del 4 cordes, Voces y Música para la Integración i la Banda

  • Laia Bernaus i Foto d'Anna Aluart
  • Dimecres, 30 abril 2014 12:40

4 cordes

Quan les infinites desenes i desenes de músics anaven sortint de darrere les cortines del Monumental i prenien posició, res feia pensar que aquell aparent desordre pogués convertir-se en alguna cosa més que això. Dalt de l’escenari hi havia els músics de 4 Cordes de les Germanes Bertomeu de Mataró i els seus cantaires, els nens de Voces y Música por la Integración de Barcelona, i els membres de l’Agrupació Musical del Maresme. Una barreja peculiar que superava de llarg el centenar i volia emprendre el seu particular viatge vora el mar. Segons després sortia el seu director, Pablo González, i només aixecar la batuta va quedar clar que no tan sols era possible salpar el vaixell sinó que aquest arribaria a bon port.

Repertori quilòmetre zero

El concert de divendres portava el segell de músics com Genís Mayola, Ivó Oller, Narcís Perich o Ángel Valverde entre d’altres. Ells van ser els encarregats de posar banda sonora a la poesia escrita pels alumnes de les Germanes Bertomeu amb l’ajuda de  l’escriptora Lola Casas. Però els autèntics protagonistes del concert van ser els mateixos músics i cantaries. Van convèncer al públic i ho van fer amb arguments com la concentració, el treball en equip, la disciplina i molta sensibilitat. Tot plegat amb la consciència del que sap que té un paper important i l’entusiasme generat per tots i cadascun dels aplaudiments. Va ser precisament aquest tàndem de serietat i il·lusió el que va convertir el 430 en un viatge molt emotiu.

Un títol fet a mida

Quatre són les cordes d’instruments com el violí. 30 són els anys que enguany festeja l’Agrupació Musical del Maresme. I 430 era la freqüència d’afinació en èpoques de Mozart. Però més enllà de les xifres, 430 és el resultat de mesos d’assaig i feina que a través del 4 Cordes i Voces por la Integración ha aconseguit fer arribar la música a molts infants sense recursos i contagiar-los de tot el que això comporta. Nits com les del passat divendres van deixar clar que encara que només sigui pel que es va aconseguint durant el camí, val la pena que aquest vaixell segueixi viatjant.