Comença la 31a Setmana de la Música Antiga

El cicle de concerts nodreix la seva programació amb una simbiosi entre música popular i culta

  • Berta Seijo / Fotos: Cedides
  • Dijous, 14 Novembre 2013 13:08

Cultura, musica antiga 1

Des d'aquest dissabte fins dijous 28 de novembre, Mataró acollirà la 31a edició de la Setmana de la Música Antiga, cicle de concerts que compta amb el suport de l’Ajuntament. Enguany, la programació centra la seva atenció en el vincle que es va crear entre les músiques cultes i les populars durant el Renaixement i el Barroc. Per una banda, la secció oficial tractarà la música popular feta amb instruments antics, i, per l’altra, la secció off analitzarà la música popular a través de la barreja d’instruments antics i contemporanis.

La programació

El tret de sortida a la Setmana de la Música Antiga es dóna amb el concert del Trio Barroc del Cafè, acompanyat per Marc Egea a la viola de roda. L’acte tindrà lloc a la Capella dels Dolors de la basílica de Santa Maria. Dimecres 20 de novembre a Can Palauet, la musicòloga mataronina Maria Salicrú oferirà una conferència per tractar ‘La relació entre la música antiga i la música tradicional’, leit motiv d’aquesta edició. Dos dies després, serà el torn del grup Magister Petrus amb ‘La cançó secular i popular en la cultura monàstica medieval’.

Per a la darrera jornada del cicle, també a la Capella, està prevista la conferència-concert a càrrec de Jaume Ayats i el grup La nova Euterpe, que explicaran ‘La deplorable història dels catalans’.

Per últim, la secció off del festival la protagonitza un concert de 24 hores de durada a Can Gassol. La Direcció de Cultura, el músic valencià Efrén López i l’associació mataronina Mapasonor lideren aquest projecte, que porta per nom ‘Mentre estigues viu, brilla’.

Fer més amb menys

La Setmana de Música Antiga compta amb la direcció d’en Joan Vives, impulsor d’aquest cicle de concerts que va arrencar l’any 1981. “Encetem l’edició més relaxats, ja que hem superat la barrera dels trenta en un moment en què tirar endavant projectes com aquests és tot un repte”, explica Vives. Des de fa quatre anys, el pressupost amb el que compten ha patit retallades considerables, però l’Ajuntament segueix oferint-los el seu suport econòmic i logístic.

Algunes activitats són gratuïtes, i la resta comporten un preu simbòlic per a l’espectador que ronda els nou euros. “L’objectiu és cercar propostes de qualitat, que en cap cas és sinònim de propostes mediàtiques. Anem jugant com tothom per tal de fer més amb menys”, afegeix el director. 

Cultura, musica antiga 2

Un cicle que aguanta
El que està clar és que és un cicle estimat pels mataronins i per la gent que ve d’altres territoris, animats per veure els músics de les seves contrades. “Hem tingut sort perquè el nostre públic és fidel; joves i grans troben en la música antiga una alternativa refrescant i intimista”, remarca. Encara no ha començat l’edició d’enguany que ja pensen en la propera amb ganes i amb l’esperança que les seves idees es puguin portar a terme com sempre. “Tot apunta a que tindrà a veure amb l’any 1714”, conclou Joan Vives.