Les shakesperianes noies de Rovira busquen la polivalència

Una capella és l’escenari de la reinterpretació d’aquests personatges clàssics

Barrejar la dansa amb altres disciplines buscant la cara més polifacètica de les seves ballarines. Això és el que fa Maria Rovira en el darrer espectacle que ha presentat a Mataró. Les dones i Shakespeare és un conjunt de quatre solos en que les ballarines donen vida a quatre dones essencials a l’obra de Shakespeare. Això sí, totalment reinterpretades i destacant aquells trets que Rovira creia ser l’essència d’aquestes dones plenes de força, temperament, i molt de caràcter.

La virginal protagonista de Al vostre gust i una temperamental Catarina de La feréstega redomada són dues de les dones a qui Rovira ha volgut recordar en aquest espectacle. I ho ha fet amb l’ajuda de les seves ballarines, cadasquna de les quals ha escollit el personatge que més li agradava o trobava més interessant per a la seva interpretació. Ballar i recitarAquesta obra suposa un esforç extra de les ballarines que han presentat shows multidisciplinars. A la dona lluitadora, gairebé recordant un samurai, que interpreta Marta Fernández també se li va exigir la interpretació d’un monòleg. El mateix fan en dos dels solos més, en què les ballarines recitent text alhora que executen la coreografia.

El moment més curiós de l’espectacle, però, arriba amb el darrer número. Aquí, la ballarina ha de ballar amb ella mateixa. És possible? Doncs sí, ja que com a teló de fons té una videoprojecció d’una plat-ja on apareix ballant. Així, ballarina real i virtual, s’enllacen en una coreografia que, en la representació de divendres, van tenir alguns problemes tècnics però que va donar un dels moments més interessants.Una capella com a escenariI és que l’actuació de divendres va començar amb mal peu. L’espectacle es va haver d’endarrerir per culpa d’una avaria en el sistema elèctric que va deixar l’antiga capella de l’Hospital Sant Jaume i Santa Magadalena a les fosques. És un dels riscos que es corren en abandonar els escenaris teatrals habituals però que va donar un toc diferent a l’espectacle. Malgrat que en alguns moments escenari i obra no tenien cap relació, la capella va ser un context magnífic per al virginal segon solo.Les dones i Shakespeare es va representar els passats dijous, divendres i dissabte a la capella mataronina després que s’hagi estrenat als escenaris de Barcelona. En la representació del passat divendres, al voltant d’un centenar de persones van omplir els bancs de la capella.