Crítica de cinema: Sòlida trama d’espionatge basada en els fets de Munich 1972

Munich. Steven Spielberg. Estats Units. 2005

L’argument: El setembre de 1972, durant els Jocs Olímpics de Munich, un grup de terroristes palestins va perpetrar un atemptat que va acabar amb la vida d’onze membres de l’equip olímpic d’Israel. Immediatament, quatre agents del Mossad (els serveis secrets d’Israel) reben l’encàrrec de localitzar i assassinar els onze palestins acusats de planejar la matança de Munich.

L’anècdota: Malgrat que l’acció del film transcorre en diverses ciutats europees com Munich, París, Londres, Ginebra, Roma, Frankfurt i Atenes, gairebé totes les escenes de la pel·lícula es van rodar íntegrament en escenaris de Malta i Hongria.

Diagnòstic:‘Munich’ recull la tradició de les pel·lícules d’espionatge, molt populars als anys 70, per narrar les peripècies d’uns homes que accepten amb convicció una arriscada empresa. Mica en mica, els dubtes enterboleixen la seva visió d’un conflicte, que avui en dia segueix vigent, i descobreixen que una resposta violenta a la violència només genera més violència. Per transmetre aquest missatge, Spielberg construeix un trepidant thriller polític de gairebé tres hores que es fonamenta en una estructura cíclica (preparació assassinat- assassinat- conclusió) que es va repetint i que pot arribar a avorrir. De la mateixa manera, sorgeix la sensació que el director no sap com concloure el film i retarda en excés el seu desenllaç.

Efectes secundaris: Adient per gaudir del suspens que es despren d’aquesta pel·lícula que compta amb una realització impecable.