Crítica de cine: Tensió constant a plena llum del dia

‘Ausentes’, de Daniel Calparsoro. Amb Ariadna Gil i Jordi Mollà. Espanya. 2005

L’argument: Julia, una executiva que no troba feina, el seu company Samuel i els dos fills se’n van a viure a una urbanització a les afores de la ciutat aparentment idíl·lica. Des del primer dia, la Julia percep que alguna cosa estranya passa al seu voltant. Aquesta sensació s’accentua quan descobreix que la urbanització està deserta, no hi viu ningú més. Davant la incomprensió dels que l’envolten, la protagonista se sent l’objectiu d’una confabulació.

L’anècdota: El director del film, Daniel Calparsoro, defineix ‘Ausentes’ com una pel·lícula ‘de reciclatge’, clarament emmarcada en el gènere del thriller. El propi director afirma que, mentre preparava el guió, va visionar diversos films d’aquest gènere i va extreure’n elements i situacions que va reutilitzar a la seva pel·lícula.

Diagnòstic: Ambientada en una tranquil·la urbanització i a plena llum del dia, ‘Ausentes’ constitueix un exercici que posa de manifest els mecanismes de la por. Seqüència rera seqüència, Calparsoro aconsegueix mantenir en tensió l’espectador, que observa com els fantasmes queden atrapats en aquesta urbanització hermètica, de la mateixa manera que ho fan els monstres en els malsons infantils. El film, amb una realització impecable, avança encertadament a través de l’equilibri entre la fragilitat d’Ariadna Gil i l’ambigüitat de Jordi Mollà. No és fins al desenllaç que es trenca l’equilibri i la pel·lícula trontolla.

Efectes secundaris: Adient per gaudir amb el retorn d’Ariadna Gil a les pantalles, després d’un període d’absència. La seva excepcional interpretació dota la història de credibilitat.