Les Santes 2005 es presenten amb un cartell atrevit i sense novetats en el programa

Los Delinquentes i Obrint són els caps de cartell i la Ruixada es farà amb aigua salada

Les Santes 2005 ja tenen cartell i programació després d’aquest migdia quan el president del PMC Jaume Graupera i l’artista elegit per l’ocasió Xavier Rosales ICO han presentat en societat la nova imatge de la festa. El cert és que el cartell, propi d’un dissenyador gràfic i trencador envers els de les darreres edicions de la festa i que reprodueix una senyal de perillositat per incendis, és la principal innovació en una festa el programa de la qual repeteix estructura i presenta com a poques novetats les tres iniciatives incloses dins el festival “Mataró: Cruïlla de Cultures” i el fet que, obligats per l’extrema sequera que pateix el país, la Ruixada es farà amb aigua de mar.

ICO volia transgredir i ho ha aconseguit amb un cartell vistós, vermell sobre fons blanc, en el que continua constant solament la data del 27 de juliol quan la festa va del 23 al 29 i en el que de forma molt original hi consta darrera el 2005 el símbol º C, de graus centígrads. L’artista ha explicat el perquè del cartell “és un cartell molt gràfic, amb el foc com a element bàsic de la festa d’estiu i amb el mar present a la flama. El símbol de graus és la guinda que amaga la intenció de posar la ciutat a 2005ºC i la forma de rombe s’explica en la sexualitat de les dones ja que fins ara els cartell eren molt beats, jo a les Santes les concebo com a més humanes” ha explicat Xavier Rosales, cofoi de la seva obra que, ha vaticinat, agradarà a tothom.

Primers dies d’iniciativa privada
Les Santes s’iniciaran amb la Sardinada Flamenca d’Arcàdia amb un grup per determinar. Abans però s’haurà produït el comiat definitiu de Morir a Bagad l’exitosa obra que, dos anys després d’inaugurar les Santes hi tornarà amb la seva darrera representació. El 23 el copsen el concert d’Ojos de Brujo i Sant Pere més alt i al 24 conviuran les Havaneres en les que repeteixen els mataronins Mestre d’Aixa i els concerts dels grups locals amb un festival de músiques del món al Clos Arqueològic. Del 25, primer dia dels “sagrats” de la festa cal recordar que seran els mataronins Dealan els encarregats d’animar a mig Desvetllament la Plaça de Santa Anna i, també, dir que l’aigua de la Ruixada haurà de ser salada per imperatiu de la sequera d’aquest any, segons ha anunciat el propi Graupera. L'apunt teatral el posarà la companyia basca Ados Teatroa, amb la obra: "Las mujeres de verdad tienen curvas", el 26 al vespre al Teatre Monumental.

Delinqüentes i Obrint Pas al Sarau
Els noms de la festa, que repeteix la mateixa estructura de cada any, seran pels concerts de Can Marchal els de Nevoa, Dani Nel·lo i Miquel Gil. El Sarau post-Carlinhos “intentarà abraçar molt públics” en paraules de Graupera i es conta per l’ocasió amb Los Delinquentes i Obrint Pas com a únics concerts. Pel 28 a la nit Yossou N’Dour actuarà dins el festival estival de la CMP i la segona edició de “El festeig del drac” tindrà concert de Xarop de Canya. Un darrer nom per decidir haurà de tancar la nit més fluixa de Santes que perd la denominació de “Nit Eròtica” després de tres anys. Les Santes les tornarà a tancar una mascletà el 29 a la nit, quan, un altre any, els mataronins hagin gaudit de la seva Festa Major.