Viure Les Santes des de dins: més de 400 voluntaris participen en la Festa Major

Parlem amb Imma Llorens i Montse Xarles, coordinadores de voluntaris durant la celebració més esperada de l'any a Mataró

  • Redacció // Fotos: Daniel Ferrer i cedides
  • Dimecres, 31 Juliol 2019 07:49

Les Santes 2019, voluntaris les santes

Imma Llorens i Montse Xarles són les dues persones responsables de coordinar els 400 voluntaris que, edició rere edició, fan possible Les Santes. Oferir aigua, tocar el flabiol o la gralla o fer els recorreguts de les Matinades són algunes de les tasques de què s'encarrega cada segona quinzena de juliol aquesta iniciativa.  

La Direcció de Cultura de l'Ajuntament de Mataró és l'encarregada de gestionar el voluntariat de Les Santes, però tant Llorens com Xarles són les que defineixen les funcions de cada ajudant. "Hi ha dos grups: un de més restringit (format per unes 300 persones que organitzen actes com la Ruixada, que són campaners, sardanistes o músics) i un altre en què es pot apuntar tothom que vulgui, que és el voluntariat de cercaviles", expliquen. De fet, en aquesta última colla, integrada per un centenar de persones, hi pren part gent de totes les edats, des dels vuit fins als 60 anys. La seva feina és proveir d'aigua els portadors de les figures durant tots els recorreguts i realitzar servei d'ordre a les Dormides, a la Convidada i a la Convidadeta. "Molts d'ells repeteixen cada any perquè els agraden les cercaviles i volen sentir-se útils i part de la festa", afirmen.

Esperit de col·laboració

La coordinació de voluntaris va arrencar amb l'arribada de Les Santes democràtiques, cap a la dècada dels anys vuitanta. "És una tasca que cada vegada està més regulada i més organitzada, ja que abans tot era una mica més caòtic i lliure", asseguren l'Imma i la Montse. Ambdues també destaquen la incorporació de noves figures com la Momeroteta i el Dragalió, situació que ha provocat la necessitat de reunir un major nombre d'ajudants per oferir el suport que requereixen les colles.

D'altra banda, sembla que el relleu generacional està garantit. I és que "els voluntaris, quan es fan grans, acostumen a portar els seus fills i a encomanar-los l'afició per Les Santes", expliquen. Alhora, "hi ha molts pares que també se sumen a la iniciativa perquè les seves criatures són portadores de Nans o del Dragalió", fet que les dues coordinadores agraeixen de bon grat.

Les Santes 2019, voluntaris les santes

La pèrdua de les barres

Junt amb la Gegantada i la Postal de Gegants, les barres de la Juliana i del rom cremat eren dos dels espais més cobejats pels voluntaris. Enguany, però, la gestió s'ha cedit a entitats de la ciutat, una decisió que Llorens i Xarles lamenten.
"Hi ha unes 40 persones, sobretot les majors de 50 anys, que han deixat el voluntariat perquè ja no poden encarregar-se d'aquestes feines, un canvi que ens sap molt de greu", asseguren.

Edició tancada

Les Santes 2019, voluntaris les santes
Ja s'ha posat punt final a l'última edició de Les Santes, però l'any vinent el voluntariat seguirà tenint un paper clau en la Festa Major. Per a aquells que s'hi vulguin apuntar, caldrà estar atents durant el tercer trimestre de 2020, període en el qual s'obren les inscripcions al web de la Direcció de Cultura.