Juan Carlos Caba: “L’ovació més gran de la nit la sentim quan s’encén el cartell”

Un any més, la Pirotècnia Tomàs és l’encarregada d’enlluernar els mataronins amb les palmeres i els trons

  • Marina Alaminos // Foto: Daniel Ferrer
  • Diumenge, 28 Juliol 2019 07:30

Les Santes 2019, castell de focs

L’encesa del "Glòria a Les Santes" engalana cada any el passeig Marítim de llums i colors. Un any més, la Pirotècnia Tomàs és l’encarregada d’enlluernar els mataronins amb les palmeres i els trons, però els focs artificials d’aquest any també tenen novetats i efectes digitals.

Què ens prepara la Pirotècnia Tomás per a Les Santes d'aquest any?

Estem preparant el que sabem que agrada a la ciutat de Mataró, perquè ja fa molts anys que venim i coneixem els gustos de la gent. Però aquest any també arribem amb moltes novetats, i sobretot cal destacar els efectes digitals. Actualment, la pirotècnia està basada en la informàtica, més que en els coets. I el que fem ara és donar molta importància a l’equip informàtic i a les pantalles. També hi podrem veure moltes palmeres i, com cada any, hi haurà el cartell del "Glòria a Les Santes", que no pot faltar. Si el cartell funciona bé, l’èxit està assegurat.

Què és això que tant agrada als mataronins?

Agrada molt el tro, que sona fort. I nosaltres, com a valencians, tenim la costum d’acompanyar els focs amb soroll. Encara que sigui un castell de focs per a la nit i que el més important sigui el color, el tro funciona com el bombo d’una bateria i marca el compàs del castell. Ens agrada que sigui molt sorollós.

L’encesa del "Glòria a Les Santes" és un dels moments més esperats de la nit. Què s’hi amaga, al darrere, quant a infraestructura?

Cada lletra de les que portem té una mesura d'un metre per dos metres, que encara que no ho sembli és una mida enorme. I per fer els punts de foc de cada lletra cal enganxar a l'estructura de fusta les llums del color que calgui, que després s'encenen totes alhora. Pel que fa a l’estructura, el matí del castell surt un camió des de Benicarló, a Castelló, només amb les lletres del "Glòria a Les Santes".

Un cartell de tanta envergadura, es fa a gaires llocs més?

Un cartell tan gran com aquest, de setze lletres —que multiplicades per dos fan un total de 32 lletres a muntar—, no es fa enlloc. Es va començar a fer a proposta de la regidoria de Cultura, i avui l’ovació més gran de la nit la sentim quan s’encén el cartell.

Com ho viviu, vosaltres, des de dins?

Nosaltres, des de la sorra, no percebem què passa fora. Però podem saber si el castell està agradant o no. I quan s'encén el cartell (excepte un any que es va mullar), sempre funciona, l’ovació que se sent és impressionant. De pell de gallina.

28 de juliol


Els focs. Passeig Marítim, 23 h

L'espectacle de focs és un dels més esperats de Les Santes, tot i que aquest any ha hagut de canviar-se de dia per la previsió de pluja.