30 anys sota l'aigua

Entrevistem Jordi Gurri, un dels promotors de la Ruixada

  • Gisela Ferrer // Fotos: cedides
  • Dijous, 25 Juliol 2019 07:07

Les Santes 2019, Pujada - ruixada

En Jordi Gurri forma part del grup de 15 persones que fa 30 anys va tirar endavant la idea de finalitzar l'Escapada a Negra Nit remullant els santeros. I des d'aleshores, Gurri segueix dins de l'organització. "Quan veus que la gent s'ho passa bé, et venen ganes de continuar", explica.

Amb el pas dels anys i la feina incansable per voler millorar i adaptar-se cada any als espais i als temps, la Ruixada ha esdevingut l'acte més multitudinari de la Nit Boja. L'esdeveniment sempre ha tingut un punt d'expectació, a l'espera de saber com continuaria la festa. Aquest any, amb motiu del 30è aniversari, en Jordi assegura una "arrencada prometedora".

D'on va sorgir la idea?

Quan se celebrava el correfoc antigament, de forma errònia es tirava aigua a la gent. Quan tens la pell o la roba mullades, no detectes la cremada i la reacció acaba sent pitjor. Això ens va portar a dir: "Si no ens podem mullar durant el correfoc, per què no ho fem després? Així vam crear un acte posterior on et poguessis remullar i que allargués la festa de la Nit Boja, que abans s'acabava amb el correfoc".

Amb qui vas tenir aquesta inquietud de muntar l'acte?

Érem un grup de quinze persones, i la majoria formàvem part de la comissió infantil de Les Santes d’aquella època. L'aigua no ens venia de nou, ja que també formàvem part de la xeringada.

I com va tirar endavant?

Vam pensar com es podia idear tècnicament un sistema que remullés la gent a la plaça de darrere de l’Ajuntament, i amb l’empresa Grup Sabater, mataronina i ubicada a Argentona, es van idear uns aspersors. El primer any va ser molt precari, amb aspersors d'agricultura penjats amb cables que alimentàvem de l'aigua de la sortida de bombers.

Però va tenir bona acollida.

La primera va ser impactant, perquè quan va acabar el correfoc, de forma sorpresa va engegar-se la instal·lació i va començar a mullar tothom sota la música i la llum.

Quan va quedar petita la plaça?

A mesura que l'acte va anar agafant força, creixent i consolidant-se, la plaça de l'Ajuntament va acabar sent un perill. Hi havia tanta gent que no es podia garantir la seguretat i ens van desplaçar al Parc Central. Si no m’equivoco, va ser l’any 1996 quan l'Ajuntament va decidir que l'acte s'havia de moure perquè no es garantia la seguretat. Aleshores es va reinventar per ajustar-lo a l'espai, sobretot la infraestructura.

Aleshores ja es va crear l'estructura que hi ha ara?

Allà encara anàvem amb uns pals. Les condicions eren més bones que les de darrere l'Ajuntament, però encara precàries. Va ser els últims anys del Parc Central i quan ens van reubicar al Nou Parc Central el 2013 quan va néixer l'actual infraestructura. La Ruixada ha canviat d'espai tres vegades, cada una salvant les dificultats tècniques que requeria muntar la instal·lació hidràulica. D'altra banda, el consum d'aigua o els decibels no tenen res a veure amb el que hi havia a l'inici, ni els requisits que t’exigeixen ara per organitzar-la.

I amb tants anys d'història i festa, ha acabat sent un dels actes més multitudinaris.

Ha crescut tant perquè les tendències a nivell d'esbarjo i festa han evolucionat. La Ruixada inicialment acabava a les 3 de la nit i per molts motius els actes nocturns han anat creixent. El boca-orella ha fet que vingui gent de tot arreu i també l'espai ha fet que cresqués tant.

Com valoreu aquesta crescuda extraordinària?

És cert que hi ha un gruix de gent que hi ve directament sense participar en la resta, però nosaltres el que volem remarcar molt és que som la cloenda de la Nit Boja. No ens agrada que la Ruixada es vengui com un acte independent de la resta o una festa alternativa. La Tabalada, a més, va néixer perquè la Ruixada es va desplaçar de darrere

Amb tants anys, deveu haver viscut moltes coses.

És un acte amb un consum d'aigua molt important i durant anys la sequera l'ha fet perillar. I la imaginació i ganes de no perdre l'activitat va fer que un parell d'anys utilitzéssim l'aigua de la piscina municipal, que es recicla cada any. Aleshores es va pactar que aquesta regeneració es faria per Les Santes, per tal de no malgastar l'aigua.

En què es basa l'èxit de la Ruixada?

Ens agrada defensar que som una comissió oberta i hi ha passat molta gent i molt diversa. Ara tenim una generació jove que ha entrat a aportar coses diferents, i alhora hi ha gent que hi és des dels inicis. Això també fa que l'acte s'hagi mantingut. Justament a la Ruixadeta intentem que sigui els més joves els que proposin música i defensin l'arrencada, que són els que a la llarga agafaran el relleu de la Ruixada.

Les Santes 2019, Pujada - ruixada

La Pujada Tabalada unirà l'Escapada a Negra Nit amb la Ruixada. L'acte començarà a l'Ajuntament a les 3 h i pujarà fins al Parc Central. Hi posaran ritme els Tabalers do Maresme, els Tabalers de la Momerota i els Tabalers del Drac.

25 de juliol


La Ruixada - Espai Firal del Nou Parc Central, 3.30 h