Tona Gafarot: “Portarem les havaneres a terrenys més personals”

Gafarot és una de les tres veus de Les Anxovetes

  • Guillermo Cabellos // Fotos: cedides
  • Dimecres, 24 Juliol 2019 07:02

Les Santes 2019, Anxovetes

Les Anxovetes són un grup d’havaneres en femení. Així ho defineix una de les fundadores de l’agrupació gironina, la cantant Tona Gafarot. El dia 24 de juliol, ens presentaran, juntament amb la cantant Neus Mar, el seu espectacle d’havaneres, que recollirà les cançons més populars i conegudes d’aquest gènere.

Com sorgeix la idea de crear una agrupació d’havaneres?

L’estiu del 2013 estava mirant la cantada de Calella, i, mig de broma, vaig dir que crearia un grup d’havaneres en femení perquè veia massa presència masculina. Al cap d’unes hores de reflexió, vaig veure que era una idea que podia tirar endavant. L’endemà mateix vaig tenir claríssim que havia de crear el grup, i així va sorgir. De seguida em vaig posar en contacte amb les meves companyes i al cap d’una setmana ja estàvem fent el primer assaig, ja que tothom es va engrescar molt ràpid.

Com escolliu el vostre repertori?

Com tots els grups d’havaneres, tirem de repertori tradicional. Són havaneres populars, les típiques que tots els grups d’havaneres interpretem. Tot i això, nosaltres també incorporem alguna cançó pròpia, ja que també componem havaneres.

Què proposeu per al concert de Les Santes del dia 24?

Dintre del gruix del repertori, segurament hi haurà alguna rumba havanera, alguna havanera sevillana, potser alguna sardana o algun tema propi. També hi haurà tocs de bolero. Altres havaneres les portarem a terrenys més personals, però sempre partint de la base que farem havaneres clàssiques. A més, aquest any, que serà el nostre segon cop a Santes, cantarà amb nosaltres la Neus Mar.

Les Santes 2019, Anxovetes

En què consisteix el projecte (D)ONES?

És un espectacle paral·lel en el qual gairebé totes les cançons són pròpies. Són temes que parteixen de l’havanera però que van molt més enllà i que acaben sent més un estil de cançó mediterrània d’autor. És un espectacle d’interior, que va a part de la cantada d’havaneres clàssica. A part de les tres veus femenines, incorporem un percussionista, el guitarrista, el contrabaixista i el tècnic de so. En aquest espectacle oferim disset cançons que giren al voltant de la figura de la dona i de la seva relació amb el mar.

24 de juliol


Concert de Les Anxovetes Havaneres i rom cremat - Escenari Espigó, 22 h

El seu espectacle d'havaneres recollirà les cançons més populars i conegudes del gènere