Clàudia Dubé: “Ens movem per totes les èpoques musicals clàssiques”

Conversem amb la directora de l'Orquestra de Mataró

  • Guillermo Cabellos // Fotos: cedides
  • Dimarts, 23 Juliol 2019 07:52

Les Santes 2019, orquestra mataro

L’Orquestra de Mataró oferirà per quart any un concert de música clàssica per les Santes. L’agrupació, formada per músics amateurs i dirigida per Clàudia Dubé, farà un repàs de peces clàssiques de totes les èpoques. Per acabar d’entendre el funcionament de la banda, hem parlat amb la seva directora, que també ha denunciat la dificultat de ser dona en un món dominat pels homes.

Com va néixer l’orquestra?

Va néixer l’octubre del 2015 amb les ganes de formar una agrupació on tinguessin lloc els músics de corda que volien tocar música clàssica de manera amateur.

Qui forma l’orquestra?

A l’inici, per començar a formar l’orquestra, vam posar anuncis als diaris locals i vam crear comptes a les xarxes socials. A partir d’aquell moment ens van anar arribant músics de Mataró, així com de la resta del Maresme, del Vallès i del Barcelonès. Són músics de tots els perfils, des d’estudiants a músics jubilats que volen seguir tocant. Pel que fa a les edats, tenim intèrprets des dels 13 anys als 90. Actualment componen l’orquestra 40 músics amb formació simfònica.

Quin repertori acostumeu a presentar?

No ens hem especialitzat en cap compositor o període, però sempre ens hem mogut per la música clàssica. Hem fet el que hem pogut fer amb el nostre nivell i sempre ens intentem anar superant.

"A l'orquestra hi ha intèrprets des totes les edats: des dels 13 fins als 90 anys"
- Clàudia Dubé

Què oferireu al concert del dia 23?

És un dels primers concerts en què ens movem per totes les èpoques musicals clàssiques. El concert es diu "Un tast a la història" i farem un cicle que anirà de la música barroca fins als nostres dies, sempre dins del món clàssic, i tornarem de nou al barroc. Farem un recorregut, no pels 'hits' més importants de cada període, sinó pels diferents tipus de cançons que ens podem trobar al llarg de la història.

Només el 2% dels directors d’orquestra són dones, com ho fas per viure dins d’un món que actualment està tan dominat pels homes?

Sempre he volgut ser directora d’orquestra, ha sigut com una mena d’obsessió des de petita. La societat t’intenta desviar d’aquest ofici per ser dona. Et diuen que no és una feina per a tu o que ningú et trucarà per dirigir, i la veritat és que durant un temps vaig estar temptada pel piano. Però ara ja estic acabant el grau i el màster de direcció, i aquest octubre tinc la sort que podré dirigir al Palau de la Música. Tot i que és molt difícil, cada vegada hi ha més dones en aquest món.

La societat intenta desviar-te de l'ofici de directora d'orquestra per ser dona"
- Clàudia Dubé

23 de juliol


Concert de l'Orquestra de Mataró - Teatre Monumental, 20.30 h

Les Santes 2019, orquestra mataro

L'orquestra està formada per músics amateurs i fa un repàs de peces clàssiques
de totes les èpoques

Les Santes 2019, orquestra mataro

Assaig de la Missa de Les Santes

Després de dedicar moltes sessions a assajar la Missa de Glòria de Mossèn Manuel Blanch, enguany sota la direcció del mestre Jordi Lluch, els músics, solistes i cantaires faran la interpretació completa de la missa a la basílica. L'acte tindrà lloc dimarts dia 23 de juliol, a partir de les 21 hores, i es recolliran donatius voluntaris a l'entrada de l'església.