Tret de sortida institucional de Les Santes 2019

L'Estrena i la Proclama de Festa Major

  • Redacció // Fotos: Daniel Ferrer icedides
  • Divendres, 19 Juliol 2019 09:49

Les Santes 2019, proclama festa major

Les Santes 2019 arrenquen divendres 19 de juliol de la manera habitual: amb l'acte institucional de l'Estrena i la posterior Proclama de Festa Major.
Aquest any, a partir de les sis de la tarda i dins del consistori, el lutier Pau Orriols i Ramon ens parlarà sobre un instrument musical amb molt de protagonisme a Mataró: el flabiol.

Un veterà del flabiol

La conferència, que porta per títol "El flabiol, nou horitzó", anirà a càrrec d'aquest músic amb experiència, bon coneixedor del passat i present d'aquest petit instrument, el so del qual acompanya els gegants.

Les Santes 2019, proclama festa major

L'Herald, per encàr­rec de l'alcalde, farà extensiva la Proclama de Festa Major pels carrers i places del centre històric

I és que Orriols sempre ha estat vinculat al món de la cultura popular: com a casteller dels Bordegassos de Vilanova, formant part de diverses cobles i formacions musicals, sent un dels membres fundadors de la Cobla de Sant Jordi, i, amb el pas del temps, dedicant-se professionalment al món de la construcció d'instruments històrics. Actualment, el conferenciant es dedica a reproduir oboès barrocs i clàssics, i és membre fundador dels Ministrers de la Vila-nova.

Després de la conferència, l'Herald, acompanyat de les Trampes i els Flabiolaires, i per encàrrec de l'alcalde, farà extensiva la Proclama de Festa Major pels carrers i places del centre històric.

Les Santes 2019, proclama festa major

Mateix recorregut i toc de novena

La Proclama segueix un recorregut ja històric pels racons clau del centre de Mataró: des del consistori, passa per la Riera, el carrer Nou, la plaça de Santa Maria, el carrer de Santa Maria, el carrer de Sant Cristòfor, fins a arribar a la plaça de la Peixateria.
La primera jornada de Les Santes també compta en la programació amb un acte molt esperat per als amants de la tradició: el toc de novena. A partir del 19 de juliol, durant nou dies seguits i a un quart de vuit del vespre, els veïns del municipi sentiran repicar les campanes de la basílica de Santa Maria. Els campaners s'encarreguen així d'anunciar que ja queda menys per celebrar la festivitat de les patrones santa Juliana i santa Semproniana.

19 de juliol


L'Estrena - Ajuntament de Mataró, 18 h
Proclama de Festa Major - Davant de l'Ajuntament de Mataró

Un cop s'hagi acabat l'acte institucional, s'estendrà la proclama que anuncia que la festa s'acosta.