Aquest és el cartell de Les Santes 2019

Jaume Simon aposta pel vermell i situa un element circular ple de referències i homenatges a elements de la festa i la ciutat

  • Cugat Comas i Fotos de Daniel Ferrer
  • Dilluns, 11 Març 2019 17:27

Cartell fotograf i artista

El compte enrere per Les Santes 2019 ja ha començat. Aquest dilluns s’ha descobert el cartell de la Festa Major de Mataró, obra de l’artista Jaume Simon. Es tracta d’un cartell on domina el color vermell intens i un element circular central. L’obra està plena de detalls, referències i homenatges a diferents elements de la festa i la ciutat. 

Cartell de Les Santes 2019

 

El cartell de Jaume Simon es basa en una forma circular, treballada amb les mans, que esdevé focus d’atenció. El color escollit per omplir aquest cercle és el vermell, un color viu, calent i seductor. L’artista hi ha volgut incorporar elements que fan una referència concreta a l’univers de Les Santes i a la ciutat de Mataró. Dins el cercle vermell hi ha fins a divuit dibuixos que correspondria a la seva ubicació geogràfica si es tractés de Mataró vist des del mar: hi apareix el tramvia de la plaça de Granollers, la Nau Gaudí, la Coca, el tren, Santa Maria o la Matarona. 

Simon, autor del cartell de Les Santes

També hi ha elements relacionats amb la festa, com el castell dels Capgrossos, l’espiera de les figures festives, el ram de la Toneta, el casc d’en Robafaves... El cartell també conté algunes referències amb un especial record a artistes desapareguts: un fragment del primer cartell de Les Santes democràtiques, d’Eduard Alcoy; un petit homentatge a l’artista Jordi Cuyàs, i fins i tot el barret de Pere-Màrtir Brasó. Al centre del cartell hi apareix l’explosió d’un artifici del castell de focs, l’acte més multitudinari i cohesionador de Les Santes.

El cartell vol cridar l’atenció, exaltar la festa i ser un mitjà per reconèixer els elements festius i identitaris de la ciutat, i poder-los explicar als petits de casa, posant en valor la història de la ciutat, la festa i l’art.

 

Simon, autor del cartell de Les Santes

Jaume Simon, l’artista del cartell  

Jaume Simon va néixer a Cardedeu l’any 1954. Viu i treballa a Mataró.Els seus aprenentatges artístics es van iniciar als tallers d’en Terri i de Pere Casanovas. L’any 1973 ja va exposar a la Primera Mostra d’Art Actual a Can Xammar, amb d’altres artistes conceptuals. L’any 1975 va fer la seva primera exposició individual a la sala del Submarí Groc del Torrent. Aquesta exposició també es va poder veure a Arenys de Mar, Vic i Girona. Ha participat en diverses biennals a Manresa i Barcelona.

El 1982 va iniciar el projecte d’art contemporani CAPS.A., juntament amb els artistes Jordi Cuyàs i J. M. Calleja. Aquest projecte ha estat actiu fins al 2017. CAPS.A. va esdevenir una de les primeres revistes objecte que va néixer en l’àmbit estatal i es va presentar a l’espai públic de Mataró el 24 d’abril de 1982. Es tractava d’una petita capsa que contenia “poemes, dibuixos, fils de seda, olors i atzars”, tal com ho definien els seus creadors. La CAPS.A. és una suma de disciplines, d’intercanvis i de propostes, feta a moltes mans i per a molts lectors i ha esdevingut un capítol del món contemporani a Mataró.

El 1986 va crear, també juntament amb Jordi Cuyàs, l’escultura Matarona. A part d’aquesta escultura ubicada a l’espai públic de Mataró, a la ciutat també en trobem dues més: Oberta, creació individual a la plaça d’Occitània, i Cooperació, a la plaça del Forn del Vidre, obra conjunta amb Mònica Vilert. El seu recorregut artístic, doncs, ha passat per la pintura, l’escultura i instal·lacions.

Les seves últimes exposicions a la ciutat han estat a la Col·lectiva de Sant Lluc de 2018,  i també el 2018 al col·legi d’Aparelladors, com un dels artistes finalistes de la Biennal de Pintura Torres García-Ciutat de Mataró.

Manel Subirats, el fotògraf (i instagramer) d’aquest any

En el mateix Plenari s’ha donat a conèixer que Manel Subirats serà el fotògraf encarregat de plasmar la Festa Major del 2019 en l’exposició del 2020. Manel Subirats (Mataró, 1972) es dedica professionalment al fotoperiodisme des de fa més de 20 anys. Va començar com a dissenyador gràfic i editor per a una revista d’àmbit local fins que va saltar a la fotografia de premsa per a diaris i revistes, tant locals com comarcals del Barcelonès Nord. Ha treballat de docent en diversos centres educatius de la península de la mà de Fujifilm.

Ha exposat en diverses sales, com la Sala Ciutat de Barcelona, i ha format part de l’exposició col·lectiva itinerant bARTcelona per diversos museus. Ha participat com a jurat en diversos concursos fotogràfics d’àmbit nacional.

Actualment col·labora com a fotògraf per als departaments de Cultura i de Turisme de l’Ajuntament de Barcelona. També treballa com a freelance fent fotografia de viatge per a diverses marques comercials i per altres entitats turístiques de diferents països i ciutats. Manel Subirats és molt actiu a Instagram, la xarxa social per compartir fotografies més popular (@msubirats). Té més de seixanta mil seguidors, i és membre editor del perfil @DescobreixCatalunya.