La Nit Boja de Mataró: Esclat col·lectiu i sincronitzat

De la suor del Desvetllament a les guspires sota el foc i finalment l'aigua

El Desvetllament

La Nit Boja de Les Santes és una seqüència de primeríssima categoria en el panorama de festes majors de Catalunya. Cada cop més coneguda, són milers i milers les persones de la rodalia, la comarca, la província o més enllà que tenen fixada la data del 25 de juliol a la nit per ser a Mataró. Amb raó la nit ha crescut tant i requereix de dispositiu de seguretat especial, estrenat amb èxit l'any passat. I és que tot té una causa, i la de l'èxit d'aquesta gran nit és senzillament que tots els ingredients d'aquest còctel d'actes “són la pera”, parlant clar. Tot esclata, de manera sincronitzada, a dos quarts de dotze quan els Gegants surten de l'Ajuntament i Mataró embogeix literalment al so del Bequetero. El Desvetllament Bellugós és la mitja hora de màxima adscripció emocional a la festa, un mar de bots i braços estesos que no et pots acabar. El ritual més mataroní de tots, que acaba a Santa Anna amb concert i repòs. I al cap d'una hora, de nou, Riera amunt. Una bogeria perfecta.

El Desvetllament Bellugós, a l'inici

I un cop en Robafaves entra a l'Ajuntament s'esdevé, de cop, l'infern i de la suor del Desvetllament i el pasdoble-himne es passen als tabals i el foc, les guspires i la intensitat de l'Escapada a Negra Nit. La comença la Momerota i la secunden tota la resta. I la ciutat s'encén literalment.

ESCAPADA NEGRA NIT

Els protagonistes de l'Escapada

L'Escapada a Negra Nit és un dels millors correfocs de Catalunya i comptarà en aquesta ocasió amb l'alineació habitual de comparses locals amb Diablesses, Momerota i Drac i una llista de convidats que contribuiran al caos de foc. Els Diables de Mataró són la colla local que hi serà present, al costat dels de Sant Cugat, les Corts i Molins de Rei. Pel que fa a les figures, la Cuca de Castellbisbal i un clàssic com és la Pàjara de Terrassa. Hi haurà foc per a tothom: això està assegurat.

 

RUIXADA

El colofó perfecte d'aigua sense parar de ballar

 

No, no és una disco-mòbil. És la Ruixada i serveix de colofó perfecte per una nit intensa i cansada. Litres i litres d'aigua no paren de caure sobre milers i milers de persones al Parc Nou. També hi ha lloc pels porucs de refredar-se. Tothom hi cap. Sigui de forma més tímida o a cop de raig de mànega, la gràcia de la Ruixada és que les persones que hi arriben quedin xopes a més no poder, sense parar de ballar. I dèiem que no és una disco-mòbil i direm el perquè. Quan va néixer la Ruixada segurament les disco-mòbils encara no existien. Però és que a més aquest acte que en origen es feia a la Plaça de l'Ajuntament té tota una litúrgia pròpia. Dels Blues Brothers al "samarretes, amunt!" i una mescla d'estils i èpoques. És una festassa.

 

Els èxits actuals però també els d'anys enrere, clàssics, música en català i
El Bequetero: tot hi cap

 

ELS HORARIS DE LA NIT BOJA

Desvetllament Bellugós
Des de l'Ajuntament, 23:30h

Escapada a Negra Nit
Des de l'Ajuntament, 1:30h

Pujada Tabalada
Des de l'Ajuntament, 3h

Ruixada
Parc Nou, 3:30h