Unes Santes amb doble dedicatòria

El record de Santiago Vicent i Jordi Cuyàs marca l'inici de la Festa Major

  • Cugat Comas
  • Dimecres, 25 Juliol 2018 09:10

Santiago Vicent i Jordi Cuyàs

Les Santes 2018 venen marcades, aquest any, per un doble record. És normal que quan s'acostin les dates més senyalades s'enyori les persones estimades que han marxat. Es fa en l'àmbit familiar, es pot fer més a nivell de ciutat –per exemple amb el record al regidor Joan Vinzo, traspassat fa poques setmanes– i la festa amb el seu univers propi de persones més o menys anònimes que l'han fet gran també reprodueix aquest esquema. Aquest any serà inevitable per molta gent recordar –i, per tant, enyorar– a dues persones que van fer molt per Les Santes, el músic Santiago Vicent i l'artista Jordi Cuyàs.

Santiago Vicent a Mataró

El director del Bequetero

En cada interpretació del Be-quetero i Paquito El Chocolatero que l'Agrupació Musical del Maresme faci hi haurà, enguany, un petit homenatge a Santiago Vicent, director històric de la Societat Musical Mestre d'Orts, més coneguda a casa nostra com 'la Banda de Gaianes'. Vicent va ser el director que va convertir la banda en un referent de les festes de moros i cristians del Comtat i l'Alcoià i, també, en l'agrupació que va introduir a Mataró els pasdobles més coneguts del Gustau Pacual Falcó. “Han estat molts anys de venir, Mataró és com casa nostra”, va dir el propi Santiago Vicent en l'homenatge a la banda que es va fer el 2005. A més de director, Santiago Vicent, conegut com "Xufla", era trompeta i un entusiasta de la connexió establerta entre Mataró, Cocentaina i Gaianes a través de la música.

Ciutat 2017, Jordi Cuyàs

L'artista que va fer brindar les patrones

Tampoc seran pocs els qui durant aquestes dies de festa recordin tendrament l'artista Jordi Cuyàs. Autor d'un dels cartells més reconeguts de la Festa Major, el de 1995, quan les dues patrones brindaven i a més una de les dues era més bruna de pell. No va ser exempt de polèmiques però segueix molt present en el record.

Cuyàs, que va morir l'agost de l'any passat, no va limitar al cartell la seva aportació: va ser durant molts anys el dissenyador del programa de la Festa Major amb autèntiques demostracions de disseny gràfic. També el mateix 1995 es va ocupar de tot el grafisme de la presentació en societat de la beguda Juliana. En l'exposició 'Íntim Santes' d'Anna Aluart que es pot visitar a Can Marfà, Josep Rodri i Tere Almar –pares del beuratge juntament amb Oriol Rodri i Joan Llavina– apareixen retratats amb la samarreta del cartell de Cuyàs, a mode d'homenatge. De fet, Cuyàs es va inspirar en la citada Almar i en la seva companya Gisel Noé per dibuixar aquelles patrones que brindaven.

El record als absents, quan sona el volador
L'univers de la Festa Major de Les Santes, com totes les famílies, entitats o grups, acumula gent transcendent en el seu esdevenir que han anat traspassant. Un bon moment per tenir-los en el record és quan es llança el volador que marca l'inici de l'Anada a la Crida, el 25 de juliol, i la festa es desencadena. Uns instants per recordar les persones que van fer de Les Santes la Festa Major que són.