Cançons i nit amb regust mariner

Les Havaneres són un dels actes amb més història, plenament consolidat la nit de Santa Cristina

  • Redacció
  • Dilluns, 24 Juliol 2017 11:38

HAVANERES

És l'últim acte del conegut com 'Portal de Les Santes' i que engloba els actes des de l'Encesa fins al dia de la Crida. I per tant és una nit on es fa patent que les ganes de Festa Major ja fa dies que fan xup-xup i que per tant la gent surt al carrer i decreta per si mateixa l'excepcionalitat d'aquests dies. Les Havaneres tenen l'honor de congregar al Callao milers de persones de tota condició i edats. El públic mataroní adepte a l'estil és exigent i omple les cadires de tot el Passeig pendents dels dos grups. Com passa en altres ocasions, després faran tertúlia i els protagonistes aprovaran o suspendran.
També hi ha molta gent que senzillament "va a Havaneres" tot i que amb prou feines s'escolta 'El meu Avi'. La sorra de la platja o el darrere de tot del Passeig –prop de la barra– són propicis perquè es creïn aquests grups. És també el dia de fer retrobades en alguns casos amb gent que des de Les Santes anteriors que no es veuen. Un racó de familiaritat.

A la mitja part allà on es concentra pràcticament tothom és vora la barra de rom cremat. Si s'és dels primers, fins i tot pots endur-te a casa el got de terrissa, que molts col·leccionen. Ja se sap que escoltar havaneres sense aquest beuratge seria quelcom digne de la categoria d'heretgia.

Havaneres i Rom Cremat

Els dos grups

Dalt de l'escenari, el protagonisme és pels dos grups escollits de l'any, amb matisos diferents dins el món de l'havanera. Peix Fregit és un grup que torna a la nit del 24 després d'alguns anys amb un estil canònic, de tres veus, guitarra i acordió, en una línia més clàssica que l'altre grup amb qui s'alternarà. I és que el món de les havaneres –com tots, d'altra banda– beu del canvi i l'evolució i és en aquest sentit que Les Anxovetes s'estan guanyant un nom amb protagonisme propi de les veus femenines i sons més transgressors.