El racó dels petits santeros

L'Espai Familiar del Parc Nou es consolida com l'altra Festa Major per als més petits

  • Laia Mulà // Foto: Pere Masramon
  • Dijous, 20 Juliol 2017 10:17

Especials 2017, santeros petits
Des de fa sis anys, el Parc Nou viu algunes de les activitats més boniques i especials de Les Santes: es tracta de l'Espai Familiar, una zona que cada tarda s'omple d'espectacles, jocs i activitats variades.
El Nou Parc Central de Mataró és l'espai pels més petits de Les Santes, un indret acollidor on es programen espectacles de teatre, dansa, música i circ, a més d'activitats i jocs de tot tipus per a passar una estona divertida. Es tracta de l'Espai Familiar de Les Santes, on del 25 al 29 de juliol les famílies poden compartir grans moments amb jocs, tallers i espectacles adients per tot el públic.


Molts de vosaltres encara recordareu el Tria Menut, una tarda plena d'espectacles i jocs repartits pel centre de la ciutat que reunia els espectadors més petits i les famílies de la ciutat. Amb l'augment de públic, aquesta tarda va massificar-se en excés. A més, segons explica Cristina Navarro, coordinadora de l'Espai Familiar de Les Santes, programaven molt bons espectacles i, com que coincidien en horari, les famílies no els podien veure tots. Així doncs, van veure la necessitat de reformular les activitats infantils i canviar de model “perquè Les Santes havien crescut”, comenta Navarro.

La primera prova va tenir lloc ara fa sis anys, en la que durant dues tardes van traslladar la programació d'espectacles i activitats per a infants al Parc Nou. “Com que vam veure que l'espai funcionava i que estava situat al llindar de molts barris de la ciutat, vam apostar per aquesta nova ubicació”.

L'espai Familiar de Les Santes es troba enmig de moltes confluències perquè queda a prop de, per exemple, el barri de Cerdanyola, la Llàntia, Rocafonda, el Centre, els Molins o el Pla d'en Boet. Durant la primera edició, els organitzadors van procurar informar d'aquest espai pels diversos barris i associacions de veïns de la ciutat, aconseguint així que els ciutadans d'arreu de la ciutat coneguin l'Espai Familiar. En veure que el model funcionava, van instaurar-lo i cada any hi programen activitats, jocs i espectacles cada tarda durant la Festa Major.

Tots els serveis necessaris
L'Espai Familiar no només vol que els infants, joves i famílies tinguin una zona on gaudir, sinó que també es proposa rebre públic de tot tipus i oferir els serveis necessaris. Per aquest motiu, recentment han habilitat un espai per foodtrucks, on serveixen menjar i begudes de proximitat i ecològiques, explica Navarro. És un servei amb molt èxit perquè no només reuneix el públic habitual de l'Espai Familiar, sinó que també públic d'altres actes es desplaça fins al Parc Nou per menjar a les foodtrucks. També s'habiliten espais per a deixar els cotxets dels infants i s'ofereixen descomptes pel pàrquing del Parc Central-Espai Firal, totes elles facilitats adreçades a fer la festa més còmoda. Amb descomptes del 50% pel pàrquing entre els dies 26 i 29 de juliol, es pretén facilitar l'accés a l'Espai Familiar a totes les famílies i ciutadans que no tinguin el Parc Central prop de casa.

Especials 2017, santeros petits

Els espectacles pels més petits

La programació busca portar nous espectacles que no s'hagin vist a la ciutat, explica Navarro. “No és fàcil fer la selecció perquè volem que siguin espectacles per una gran afluència de públic, adients per a totes les edats i que cobreixin diverses disciplines artístiques”, comenta. A més, aposten per un 50% d'espectacles locals i, la resta, de fora. “Des de cultura valorem que en aquesta ciutat hi ha molts professionals de les arts escèniques que hi han de tenir cabuda”, destaca.

Enguany són 8 els espectacles dels quals podrà gaudir el públic mataroní dins aquest espai per als menuts. El primer dia comptarà amb dues funcions diferents: 'Creem un espectacle' a les 19h, el resultat del monogràfic d'estiu dels alumnes de l'Aula de Teatre, i 'Avui fem pop' a les 20h, un muntatge del col·lectiu Orelles de Xocolata que convida a crear una banda de música. 'Pam i peu' serà l'estrella del dia 26, una doble funció de la companyia Accidentats.

Malabars, acrobàcies, circ i humor de la mà d'aquests artistes mataronins. La tarda del 27 serà per a una ballarina francesa resident al Maresme que oferirà 'Silencis' i que converteix moviment corporal en poesia. Per altra banda, 'Fresh Cool' és una formació d'origen basc que uneix la dansa tradicional amb èxits musicals ben diferents a base d'humor. A més, abans i després de 'Silencis' es podrà gaudir de petits passis de l'espectacle TENFE de la Cia Interfície, un muntatge de dansa, teatre i humor. Així doncs, el dia de Les Santes presentarà una programació extensa i variada pels amants dels espectacles i l'humor a l'Espai Familiar.

'Crusoe' és una nova història de Markeliñe que es podrà veure en doble passi el divendres 28 a la tarda. Per últim, la tarda de dissabte comptarà amb dos grans i trencadors espectacles: Evolution-Vertical de Brincadeira i Parkour, una disciplina ben curiosa amb el mataroní Guillem Mataró i tres especialistes més.

Amb una gran varietat de jocs, activitats i espectacles de circ, música, teatre i dansa, l'Espai Familiar rep una gran quantitat de públic infantil, jove i familiar. En definitiva, s'ha consolidat com una zona sempre activa pels més menuts a la Festa Major i ha aconseguit reunir tot tipus de públic santero.

Especials 2017, santeros petitsLes activitats fixes de l'Espai Familiar
L'Espai Familiar de Les Santes ofereix dos tipus d'activitats: els espais que cada dia acullen jocs i activitats pels més menuts i, per altra banda, els espectacles programats al llarg de la Festa Major. Les zones per compartir que ofereixen activitats diàriament són les següents:
El Racó de Contes, a càrrec de les Biblioteques de Mataró
L'Espai de Jocs, a càrrec de Pintxo Carabassó.
L'Espai de Dibuix i Pintura, organitzat pels alumnes de l'Aula de Teatre.
Maquilla't, sigues un/a artista, a càrrec de Circulant.
Escacs en taules.
Tangram, espai de dansa, a càrrec de Dans Invitro.
Autobús Jovi d'Activitats de Plàstica, a càrrec de Jovi (els dies 27 i 28 de 17.30 a 20.30 h)
Aquests jocs i tallers són organitzats per col·lectius i associacions que, de manera voluntària, ofereixen les seves hores i ganes a contribuir amb la Festa Major. Cristina Navarro, que també és la directora de l'Aula de Teatre de Mataró, té clar que la participació voluntària “fomenta que els mataronins estimin la cultura, les seves festes i, en definitiva, és un element molt positiu per a la ciutat”.

Aquests racons són els mateixos que altres anys però els organitzadors varien els jocs i activitats per a garantir la diversió i innovació. Navarro destaca el racó de maquillatge com un dels més exitosos entre els nens i nenes cada any i el Tangram, un moment de dansa i expressió corporal pels més petits que va ser creat pel Col·lectiu Dans Invitro expressament per a l'Espai Familiar de Les Santes.