Molt més que una missa, quasi una òpera

La Corporació acompanya el Seguici

  • Redacció
  • Dimarts, 26 Juliol 2016 00:00

Missa de Les Santes

Moltes festes majors tenen ofici propi en el dia dels patrons, al qual  solen acudir el Consistori i el Seguici popular. El que és quasi únic i paradigmàtic de Mataró és que tenim molt més que un Ofici. La Missa de Les Santes supera per molt la categoria d’un simple acte litúrgic consagrat a la veneració religiosa de dues patrones, altrament suposen tres hores d’efervescència popular, d’adscripció a la ciutat i d’un gran valor cultural. La Missa és, de fet, el valor més alt del patrimoni cultural mataroní perquè s’hi interpreta des del 1848 la ‘Missa de Glòria’, una composició de Mossèn Blanch amb una sonoritat propera a l’òpera que és el gran reclam de la nostra Festa Major.

La Missa de Les Santes és l'acte més genuí de la festa, el que fa més anys que es repeteix de forma quasi ininterrompuda –des de 1848, el mateix any que el primer ferrocarril de la Península– i representa, encara, un element potser no prou difós del patrimoni festiu local.

La Missa de Glòria data de l'any 1848, igual que el primer ferrocarril de la Península

Cantaires Missa de Les Santes

Una ocasió única

La Missa de Glòria de mossèn Blanch només es pot escoltar a dins de Santa Maria en un dia com aquest. El cor popular de cantaires estarà dirigit aquest any per Francesc Cortés, que ja acumula experiència com a director de l'obra. Les veus solistes seran les de Júlia Farrés-Llongueras, soprano, Laura Vila, mezzosoprano, el mataroní Josep Fadó de tenor i Josep Pieres de baix. En finalitzar la interpretació, que sumat a l'ofici religiós se'n va fins a les tres hores de durada, la Missa acaba amb la interpretació dels goigs a les Santes Juliana i Semproniana i amb la sortida d'ofici, amb processó de les relíquies que surten pel Fossar Xic i l'acte simbòlic de l'aclamació a aquestes amb el ball solemne de l'Àliga de Mataró i l'aviada de coloms. Just després les figures s'acomiaden de Santa Maria i la del 2016 formarà part de la història de la Missa de Les Santes.

Francesc Cortés, al capdavant dels cantaires

El cor de cantaires popular, amb l'orquestra dirigida per Francesc Cortés, són els encarregats de perpetuar la tradició d'aquest 27 de juliol.

La Missa, ben bé una òpera, és una peça que s'interpreta per permís exprés del Vaticà i només es pot escoltar el dia de Les Santes, a Santa Maria.

Missa de Les Santes, Basílica de Santa Maria a les 10h