El mateix ritual que els grans, amb protagonisme pels petits

De Parranda, Correguspira i Ruixadeta

  • Redacció
  • Dimarts, 26 Juliol 2016 00:00

Tarda Guillada

L'endemà de la Nit Boja, la Tarda Guillada. A rèplica del Desvetllament Bellugós, el De Parranda. Com l'Escapada a Negra Nit el Correguspira i l'ús del diminutiu per diferenciar la Pujada Tabaladeta i la Ruixadeta. Ja fa temps que els mataronins van decidir replicar la litúrgia de la nit més esperada just l'endemà perquè siguin els més menuts aquells que, sense estridències ni problemes d'espai, puguin gaudir de la seqüència festiva més potent de la Festa Major.

Per més que a les sis de la tarda de finals de juliol faci calor, la Riera estarà plena. De dins la Casa Gran surten altre cop els Gegants de la ciutat amb l'Agrupació Musical del Maresme de banda sonora. I el terra sembla que torni a tremolar cada cop que l'enumeració feta més a crits que res, arriba al número màgic i tothom salta a l'uníson. Com la nit anterior un ball funciona com a pausa entre la baixada i la pujada i en aquest cas serà l'animació infantil del grup xiula. Retornats a la Casa Gran no serà de nit però les guspires faran acte de presència.

Tarda Guillada Ruixadeta

Foc pels més petits

I es repetiran les imatges de cada any de famílies ben equipades aprenent a estar-se i ballar sota el foc, sigui de la Momeroteta, del Dragalió o dels seus convidats entre els quals hi haurà els Diables de la Llàntia. L'acte acabarà rere l'Ajuntament després d'una hora d'intensitat i pólvora mentre es va enfosquint i, com completant el ritual, els més petits ja els sembli ser a l'Escapada dels grans.

Just llavors el so del tabal torna a ser protagonista i entre els Tabalers de la Momerota i els joves del Dragalió portaran les famílies més agosarades fins a dalt de La Riera on, per tercer cop en menys de 24 hores, ja dins del Parc Nou, l'aigua serà generosa amb tots els acalorats tancant el cicle festiu que els petits, amb entusiasme, fan quasi més bé que els majors.

Els petits, els protagonistes

Fa poques hores que els Gegants han fet el Desvetllament però ara es desviuen pels nens i nenes repetint el cerimonial.

El Correguspira és el més antic de tots els actes i va ser l'obre-llaunes d'una tarda consolidada que també serveix de formació pels futurs protagonistes de la Festa Major.

De Parranda - Des de l'Ajuntament, 18 h

Correguspira - Des de l'Ajuntament, 20 h
 
Pujada tabaladeta - Des de la Plaça de l'Ajuntament, tot seguit.

La Ruixadeta - Parc Nou, 22 h