L'Encesa, el primer acte de foc de Les Santes

El Ball de Diables convida el carnaval de Solsona

  • Redacció
  • Dissabte, 23 Juliol 2016 00:00

Encesa

La Colla del Ball de Diables de Mataró serà l'encarregada d'encendre els carrers de la ciutat dies abans de l'inici de Les Santes.

Fa anys que els Diables demanen convertir-se en una colla institucional més de la ciutat, i malgrat no ser-ho, han aconseguit fer-se un lloc en la programació amb un acte de foc que no deixa indiferent ningú.

Els seus balls parlats reparteixen crítiques a tort i a dret, i deixen veure a la ciutat una tradició molt arrelada a la resta de Catalunya.

Des de fa ja un parell d'anys, la Colla del Ball de Diables de Mataró i la seva figura del Basilisc no volen sortir sols al carrer i aprofiten la Festa Major per a convidar grans colles catalanes, com va ser el cas de L'Arboç l'any passat.

El seguici del Carnaval de Solsona és un dels més nombrosos i espectaculars del país

El seguici festiu del Carnaval de Solsona desfilarà pels carrers de Mataró al costat dels Diables. No són una colla qualsevol, sinó que vénen amb 20 figures, els Improperis, que lluiran per Santes, malgrat que el seu moment de l'any és Carnaval i a Solsona, on la festivitat va ser declarada d'Interès Turístic Nacional el 1978.

Els Gegants Bojos, la Draca i en Tòfol Nano, el Xut i la Vaqueta, el Compte de l'Assaltu, el Pep dels Oriols i l'Olímpic i els Nans deixaran veure els seus rituals i balls durant la cercavila que recorrerà el centre i acabarà a Can Xammar.

Exposició fins al dia 28

Per a aquells que no vulguin rebre cap garrotada dels gegants provinents de Solsona, les figures estaran exposades a l'Ateneu de la Fundació Iluro fins al pròxim 28 de juliol, en una mostra amb forts lligams amb Mataró.

I és que si un nom propi vincula Solsona i Mataró, aquest és el de Manuel Casserras, creador de figures de la ciutat com el Drac de Mataró, l'Àliga o la Toneta. Per això, l'exposició guarda també un espai de record per a ell amb esbossos i maquetes originals.

Cercavila i ball parlat

El Ball Parlat de la Colla del Ball de Diables de Mataró, un dels moments esperats de L'Encesa, tindrà lloc davant de l'Ajuntament.

Les figures aniran en cercavila fins a la plaça de Can Xammar, on es faran els balls de lluïment tant dels Diables com del seguici del Carnaval de Solsona.

L'Encesa - dissabte 23 de juliol a les 19h, des de l'Ajuntament