Santes Retro; imatges d'història

El documental, que es presentarà el dia 21, recull imatges de Les Santes d'entre els anys 70 i 80

  • Marta Gómez / Fotos: Cedides
  • Divendres, 15 Juliol 2016 12:42

Santes Retro

Imatges antigues, imatges de Santes, imatges de Mataró. Santes Retro, el projecte audiovisual que està a punt d'estrenar-se pretén precisament això: mostrar imatges de les Santes entre els anys 70 i 80. La majoria d'aquestes imatges són cedides per part dels mateixos mataronins i, també gràcies a la col·laboració de diferents persones, s'ha pogut identificar, classificar i catalogar aquests moments.


Santes Retro és una producció d'Andreu Roig que s'estrenarà de forma inèdita dijous vinent dia 21 de juliol al Teatre del Foment. En el reportatge d'aquesta setmana volem parlar amb ell i descobrir com ha estat el procés d'elaboració d'aquest documental i com és de difícil tractar amb imatges antigues.

Amb l'objectiu de mostrar la Festa Major de Mataró dels anys 70 i 80, neix el projecte d'Andreu Roig: Santes Retro. El documental, que vol mostrar la Festa des del punt de vista de l'evolució dels comerços, les persones i la ciutat, es crea gràcies a la recopilació d'informació, en part també, de la ciutadania. Un retorn al passat pels més grans, una petita lliçó d'història per a les noves generacions. Amb tot però, el director i productor de Santes Retro, Andreu Roig, aclareix al Tot Mataró que "no pretén ser la història de Les Santes, sinó un recull d'imatges classificades".

De fet, al llarg de tot el documental, que té una durada de 80 minuts, s'explica quin és el moment que està presenciant l'espectador, diferents anècdotes o fins i tot fets històrics d'aquells anys. Imatges, moltes d'elles desconegudes per la majoria de mataronins, que ara surten a la llum gràcies a la cessió de filmacions d'aquells anys per part de diferents persones que han permès elaborar aquest document fílmic que es projectarà al Teatre del Foment el dijous dia 21 de juliol i que consta també en la programació de Les Santes d'aquest 2016.

Santes Retro

El món audiovisual és el que forma part de la vida d'Andreu Roig, el director i productor de l'audiovisual Santes Retro. De fet, és ell mateix el creador de Mataró Retro, aquesta marca que ha creat a través d'Internet i les xarxes socials per a la difusió d'imatges històriques de la ciutat de Mataró. D'alguna manera, Santes Retro neix i es crea gràcies també a la difusió d'aquest altre projecte i a la implicació, professionalització i vocació documental i cineasta del seu director.

Documentació

Com amb tot, per elaborar un material com aquest, cal una intensa documentació: tant de les imatges com del moment històric. Roig, en aconseguir imatges que el seu tiet havia filmat en súper 8 i penjar-les a Internet, va adonar-se que les que tenien més visualitzacions eren les de Santes, fet que el va portar a investigar qui en podria tenir més. A partir d'aquí hi ha diferents persones que es posen en contacte amb l'Andreu Roig, com és el cas de l'Enriqueta Alum, que cedeix unes imatges en cintes VHS de les majorettes de Santes del 1974. Aquelles imatges, gravades per Antoni Rives, van ser la llavor de "Volum 1 Mataró Retro". A partir d'aquí Roig va creure en el documental Santes Retro.

Un altre contacte va ser el d'en Manel Borràs. "Vaig descobrir a l'Andreu per la seva pàgina de "Mataró Retro" i vaig enviar-li un correu explicant-li que tenia imatges de Les Santes de l'any 1984", explica Borràs en declaracions al Tot. "Aquell any m'havia comprat una gravadora, una super 8, i la vaig voler estrenar per Santes, així que vaig començar a gravar tots els actes als que anava: l'anada a ofici, l'enlairada de coloms, la Passada... en total uns deu o dotze actes!", relata Borràs. Al documental s'hi podran distingir "els actes més coneguts i els més clàssics, és a partir dels anys 80 quan apareixen les primeres xeringades o les sardanes", explica Roig que avança alguns dels moments del documental.

 Santes Retro

No pretén ser la història de Les Santes, sinó un recull d'imatges classificades”

Com les imatges de Rivas o Borràs, també hi ha les de Maties Paloma o Joan Roig. Amb tot, Andreu Roig ha fet un intens i acurat treball de classificació, documentació,... "He posat noms i cognoms a les persones que apareixen a les imatges i això ho he fet amb diferents trobades i entrevistes que he realitzat, com per exemple amb la Família Robafaves", explica Roig. Així és com gràcies a col·laboracions com la de Miquel Aliberas i les seves experiències, els mateixos components de la Família Robafaves, en Ramon Salicrú i els seus coneixements de professor o en Joel Valverde, Roig pot tirar endavant aquest documental, catalogant els fets i les imatges.

Digitalització

Un documental que, gràcies també a les noves tecnologies, es podrà veure en alta definició. "S'ha fet tot un treball de digitalització de les imatges de forma professional, amb una tècnica d'escàner fotograma per fotograma i, sobretot, en HD", explica Roig, que recorda que tot plegat li ha suposat més d'un any d'intensa feina.

Santes Retro

Santes Retro al Foment

El resultat, a càrrec del professional dels audiovisuals, ha estat el que Roig tenia al cap. És cert que el projecte arrencava fa cinc anys amb la creació del portal Mataró Retro i també amb un altre intent de fer un altre documental de Santes més complex que finalment no va tirar endavant. Santes Retro però, és ara una realitat. Roig confessa: "La meva il·lusió sempre ha estat fer cinema, dirigir, fer produccions... per això, sempre que puc i tinc l'oportunitat, com la de Santes Retro, ho aprofito". La cita, amb entrada prèvia, serà dijous vinent, dia 21, al Teatre del Foment amb dues oportunitats: a les sis de la tarda i a dos quarts de nou del vespre. El documental però, avisats estem, s'ha de veure fins al final, ja que compta amb imatges especials i sorpresa.

Fitxa tècnica

Any: 2016
Durada: 80 minuts
Format: HD 1920 x 1080
Producció: Arprod Audiovisual
Direcció i producció: Andreu Roig
Guió: Marta Gómez i Andreu Roig
Assessor històric: Miquel Aliberas, Família Robafaves i Ramon Salicrú
Locució: Joel Valverde
Intervencions: Maties Paloma, Carme Capagons, Carme Roig i Manel Borràs
Operadors de càmera: Maties Paloma, Antoni Rivas, Joan Roig i Manel Borràs
Música: Àlex Rojas, Víctor García Riox, Barret de Palla, Grallers Escola Anxaneta
Disseny del cartell: Laura Llobet