Els Diables de Mataró escalfen motors per Les Santes amb la visita del seguici del Carnaval de Solsona

Una exposició amb les figures també retrà homenatge al solsoní Manuel Casserras, autor del Drac de Mataró, la Toneta o l’Àliga

  • Mireia Biel // Fotos: Daniel Ferrer
  • Dimarts, 05 Juliol 2016 10:42

Roda premsa Encesa Gegants Solsona

Els Diables de Mataró seran els encarregats, com cada any, d’encendre l’estiu i escalfar motors per Les Santes. Enguany, però, L’Encesa del dia 23 de juliol tindrà uns convidats ben especials, ja que als diables els acompanyaran els Improperis, el seguici del Carnaval de Solsona, un dels més espectaculars del país. Unes figures que, a més a més, es podran veure en una exposició a la Fundació Iluro que també servirà per retre homenatge a l’artista Manuel Casserras, creador d’alguns dels elements festius de Mataró.

Els Gegants Bojos, la Draca i en Tòfol Nano, el Xut i la Vaqueta, el Compte de l’Assaltu, el Pep dels Oriols i l’Olímpic i els Nans són els convidats de la colla dels Diables de Mataró d’enguany. Des del dia 8 de juliol i fins al dia 28, el seguici del Carnaval de Solsona formarà part d’una exposició a l'Ateneu de la Fundació Iluro que explicarà al detall els secrets dels Improperis, fins a vint figures que cada any per Carnaval posen Solsona del revés, en una festa declarada d’Interès Turístic Nacional el 1978.

Roda premsa Encesa Gegants Solsona

"Mostrar altres seguicis"

Francesc Chaves, membre de la colla dels Diables de Mataró, va explicar en roda de premsa que “ja fa temps que tenim la inquietud de mostrar altres seguicis i comparses del país a la nostra ciutat”, motiu pel qual L’Encesa, el seu acte particular, serveix per convidar altres colles, com va ser el cas de L’Arboç el 2015.

L’exposició, tanmateix, no només servirà per veure de ben a prop un dels seguicis més emblemàtics del país. Si un nom va lligat a Solsona i a les comparses festives és el de Manuel Casserras, creador de figures també mataronines com el Drac, l’Àliga o la Toneta. Albert Carreño, també membre d’Els Diables de Mataró, va avançar que “es podran veure esbossos originals de les figures de Mataró i el motlle del cap de l’Àliga”, en una mostra que vol “posar de relleu la tasca d’aquest creador”, desaparegut l’any passat.

 

El dia 23, L’Encesa

Encesa
Totes les figures del Carnaval de Solsona seran també a L’Encesa del dia 23 de juliol al vespre, quan els Diables de Mataró faran el seu Ball Parlat davant l’Ajuntament, per després seguir en cercavila des de l’Ajuntament fins a Can Xammar on ambdues colles faran els balls de lluïment. Acabats els balls, tornaran a l’Ajuntament on els mataronins faran l’encesa de foc que posarà punt final a l’acte i donarà inici a la programació de Les Santes 2016.