Laia Arnau, autora d'un cartell que agradarà molt

Protagonisme per les Diablesses en un cartell "popular i festiu" amb referències al dibuixant japonès Hayao Miyazaki

  • Cugat Comas // Fotos: Daniel Ferrer
  • Dilluns, 09 Maig 2016 20:00

Santes 2016

Mataronines i mataronins, ja el tenim aquí. Aquest dilluns al vespre, en un acte al Centre de Creació de Can Gassol s'ha presentat el cartell de Les Santes 2016, la Festa Major de Mataró. Laia Arnau és l'autora i el resultat té tots els ingredients per posar-se bona part dels mataronins a la butxaca, amb una obra que en original és un oli sobre fusta on apareixen la pràctica totalitat d'elements festius amb la platja de fons, amb les Diablesses destacant en primer terme i assumint protagonisme. Per Laia Arnau "les Diablesses són un element molt potent i amb aquest cartell reivindico la dona diablessa actual, somiadora i alhora real, plena de compromisos, forta i generosa, capaç de sortir valenta sota el foc i amb el foc, a encapçalar un ball on, sota la seva capa, només hi caben els nobles principis i sans ideals"

El cartell també presenta un Drac molt protagonista en proporció, aquest any que està d'aniversari. Hi veiem la resta de protagonistes com la Geganta –més escotada i amb el cabell recollit–, o la Vella Verda "més gran que en Robafaves, reivindicant els nans que sempre queden més petits". La Momerota també hi apareix, així com una reproducció de la versió de les dues patrones que Jordi Cuyàs va fer brindar en el seu cartell de Les Santes. Culmina el cúmul de protagonistes, que Arnau assimila a "un cartell de cinema, amb tots els protagonistes" l'enxaneta dels Capgrossos i la llicència més personal de l'artista en forma d'un Totoro amb la forca de diablessa.

Presentació cartell Les Santes 2016

"He fet un cartell popular"

La pròpia Arnau és conscient d'haver fet un cartell "popular, pensant en un pòster que la canalla i els joves es vulguin penjar a l'habitació". L'ha compost basant-se en fotografies i ella mateixa el defineix com a "festiu, amable i amb voluntat d'agradar els menuts". L'obra té tots els ingredients per esdevenir un dels cartells més aplaudits dels darrers anys.

Un Totoro en honor a Miyazaki

Els Totoro són els personatges més coneguts del dibuixant japonès Hayao Miyazaki i la pròpia Arnau assegura que "és un dibuixant que m'agrada i m'inspira, perquè fa uns dibuixos que no són només per a nens petits, em venia de gust incloure'l". Tornant a les diablesses, la carota que duen a la caputxa que, com tota la capa, és obra de la Néfer també agafa protagonisme a la part alta, al costat del preceptiu 'Les Santes'.

Laia Arnau és nascuda a Mataró l'any 1966, llicenciada en Belles Arts i especialista en il·lustració editorial i publicitària. Ha realitzat estudis de gravat calcogràfic i ha exposat a Catalunya tot i que també té obra al Japó, Innsbruck i diversos punts de l'Estat.Presentació cartell Les Santes 2016

Recupera aquí el perfil que li va dedicar el Tot Mataró.

Eloi Codina, el fotògraf d'aquest any
L'altra identitat que s'ha desvelat avui al Plenari de la Comissió de Les Santes és la del fotògraf encarregat de fotografiar la Festa Major d'aquest any per protagonitzar l'exposició de l'any que ve. En aquest cas serà Eloi Codina (Mataró 1964) l'encarregat de fer una proposta que no ha volgut avançar amb gaire detall però que "anirà a mig camí del reportatge i la ficció, amb elements dels dos mons en els que he treballat".Eloi Codina fotògraf Les Santes 2016