De l’Ajuntament a Can Marfà: El comiat participatiu a tot el seguici

Com a novetat d’aquest any l’Enfigura’t incorpora música en directe amb els músics que acompanyen les comparses posant banda sonora a les “proves” que tothom pot fer amb les figures que ja no veuran fins al cap d’un any

  • Redacció
  • Dimecres, 29 Juliol 2015 00:00

ENFIGURA'T
El 29 de juliol és el darrer dia de Les Santes però no per això perd caràcter participatiu, ans al contrari. El seguici de comparses, protagonista intensiu els darrers dies, es fa més accessible que mai abans de la darrera cercavila que respon al nom que no amaga res: Anem a tancar. Aquest acte, hereu de l’antiga cercavila fora de programa que duia les figures als seus locals –a l’Escorxador, abans que passessin a Can Marfà– és un acte de comiat alegre, en què es poden veure els darrers minuts d’entremaliadures de les momerotes, de corredisses de les Diablesses, de ritme dels dracs o de solemnitat de l’Àliga.

També és el “passi-ho bé i fins l’any que ve” per a Nans i sobretot Gegants que, en ordre de Dormida, van arribant a Can Marfà i ballant per darrer cop a la placeta. Van a tancar però tanquen de forma alegre, en un garbuix festiu final, enmig del qual molts infants aprofiten per deixar el xumet de banda i regalar-lo a la seva figura preferida. S’han fet grans.

Abans de l’Anem a Tancar, però, la Plaça de l’Ajuntament és un box de proves des de les sis de la tarda fins poc després de les set, quan tots els mataronins que vulguin poden tastar què és això de ser els peus d’en Robafaves, d’encendre una forca de les Diablesses o comprovar com pesa la cua del Drac. Amb ordre i sovint havent de fer cua, nens i grans proven les figures alçant-les o fins i tot fent-les ballar una mica. És una experiència que sempre es recorda com a única.

Anem a tancar

Com a novetat, a més, aquest any l’Enfigura’t incorpora la música en directe i és que en paral·lel a les proves de les figures, els músics de les colles oferiran un petit tastet del seu repertori, posant banda sonora a l’acte. Serà un bon moment per gaudir de cançons que potser no han sonat al carrer on t’estaves durant la Passada o algun altre acte, i que ara, en ordre i dalt de l’escenari, agafen un nou to i afegeixen la música de tabals, grallers, ministrils o flabiols a un acte tan participat.

29 de juliol- Enfigura’t
Plaça de l’Ajuntament, 18h
Anem a Tancar
Des de l’Ajuntament, 19:15h