Verds i malves, de gamma extra: Els Capgrossos, entre les dues millors colles

La diada castellera és l’acte més mediàtic de Les Santes, amb programes especials de televisió

  • Redacció
  • Dissabte, 25 Juliol 2015 00:00

diada capgrossos
Si la diada castellera de Les Santes del 2014 ja va ser la millor de la història a la ciutat, la que aquest diumenge s’ha de viure a la Plaça de Santa Anna té números d’esgotar els adjectius, ja que les dues colles convidades arriben a Mataró en la disposició d’oferir uns registres d’altíssim nivell. Els Capgrossos de Mataró, per la seva banda, volen acabar un juliol que han hagut de consagrar a recuperar-se de les llenyes acumulades al juny, per la porta gran, amb el doblet de castells de 9. En cas d’aconseguir-ho, els blaus sortiran reforçats de la seva actuació més important de totes.

  Els Capgrossos arriben a Les Santes curts de forma però amb unes darreres setmanes en què, després de fer alguna passa enrere, semblen tornar a trepitjar fort. És per això que han blindat les estructures de 3 i de 4 i pensen a pujar-les un pis, el que suposaria un doblet de castells de 9, els primers d’aquest any de color blau mataroní.

La resta de programa és una incògnita, perquè els Capgrossos han treballat, tant la torre de 8 folrada que ja van fer a Premià de Mar, com el 4 de 8 amb l’agulla o el 7 de 8. El pilar de 7 amb folre, encara inèdit aquest any, seria la rúbrica perfecta per a una diada sense llenyes.

La Diada Castellera de Les Santes obre, des del juliol, l’agost casteller, el període de més actuacions i de més nivell sobretot a la zona tradicional. Són, a més, l’última diada dels Minyons abans de les seves vacances castelleres. L’actual ‘boom’ en el nivell de les colles ha fet avançar terminis i la diada podria veure mitja dotzena de castells dels anomenats de gamma extra, superiors al 3 de 9 amb folre: una bestialitat.

Diada Castellera

Anant a les altres dues colles, el titular d’aquesta peça no enganya ningú. Mataró viurà el primer cos a cos entre les dues millors colles del moment, els Castellers de Vilafranca i els Minyons de Terrassa. Els Verds són uns clàssics, que porten dues dècades actuant de forma ininterrompuda a Mataró i els darrers temps sempre hi han dut castells de gamma extra. El programa per diumenge podria passar per tres o quatre d’aquests supercastells amb el 3 de 9 amb l’agulla de gran reclam. La torre de 9, el pilar de 8 o el 9 de 8 són altres opcions.

Pel que fa als Minyons, seran a Mataró per tercera ocasió consecutiva i hi arriben en la millor dinàmica possible, després d’una Festa Major per emmarcar, amb quatre gamma extra descarregats. A Mataró podrien repetir el 5 de 9 i el pilar, tot i que circula el rumor que estarien preparant una bomba en tota regla: la torre de 8 sense folre.

26 de juliol - Diada Castellera
Plaça de Santa Anna, 12h