Els Diables, el Basilisc i el seguici de l’Arboç

En quatre anys els Diables han consolidat l’Encesa com un referent del primer diumenge de Santes

  • Redacció
  • Divendres, 17 Juliol 2015 00:00

Santes 2015, Encesa diables mataró 1

Aquest diumenge a la tarda, pels mateixos carrers on hores abans l’Herald haurà proclamat la proximitat de Les Santes, l’olor de pólvora, el foc i la tradició faran el primer acte de presència amb l’Encesa, l’acte estrella del Ball de Diables de Mataró. Des de l’any 2012 aquesta colla protagonitza aquest primer acte de foc que ha anat canviant amb els anys i que enguany adquireix valor afegit, ja que suposa la visita a Mataró del seguici festiu de l’Arboç, un dels més històrics del país, que cada agost brilla amb gran gala en aquest municipi penedesenc.

L’any passat, amb motiu del Xè aniversari dels Diables de Mataró, l’Encesa ja es va convertir en una mostra de balls de diables centenaris. Enguany, la colla ha volgut mantenir aquest esperit oferint a Mataró la possibilitat de conèixer altres manifestacions festives, i alhora donant a conèixer Les Santes i els seus rituals a uns convidats de tant honor. Les primeres referències de la Festa Major de l’Arboç són de 1612, i algunes de les seves comparses han participat quasi de manera ininterrompuda des de la seva creació. La Festa Major de l’Arboç és declarada “festa patrimonial d’interès nacional” i algunes de les seves comparses “elements festius tradicionals d’interès nacional”.

Una altra novetat de L’Encesa d’enguany és que el ball parlat i els versos satírics del Ball de diables es representaran davant de l’Ajuntament. L’acte s’iniciarà a les 17’30 hores. Després del ball parlat, seguirà una cercavila des de l’Ajuntament fins a la Plaça de Can Xammar on totes les comparses realitzaran els seus balls de lluïment. En acabar, tornaran a l’Ajuntament, on els diables efectuaran la seva encesa final.

Acompanyaran al Ball de Diables de Mataró i al Basilisc, les figures i seguicis de l’Arboç: el ball de bastons, el ball de cercolets, el ball de diables, el ball de gitanes, el ball de pastorets, capgrossos, la Colla Castellera Minyons, el Drac Badalot, el Garot, els gegantons, gegants nous. D’aquesta manera tots aquells que vulguin començar a viure una Festa Major tenen, diumenge, una oportunitat única.

Santes 2015, Encesa diables mataró 2

Coincidint amb l’any en què el Ball de Diables estrenava el Basilisc, la colla va donar l’any passat un nou aire a l’Encesa amb la Mostra de Balls de Diables centenaris. Aquest any fa una passa més i mostra un seguici típic del Penedès, un dels més prestigiosos de Catalunya. Els Diables de Mataró tindran doble presència aquest any a Les Santes, ja que també sortiran a l’Escapada a Negra Nit

L’Encesa
19 de juliol - Des de l’Ajuntament, 18h