De València a Santes per proclamar la Festa Major

Joan Jordà és l'Estrenador de la Festa Major, diumenge a les 12h a l'Ajuntament

  • Redacció
  • Divendres, 17 Juliol 2015 00:00

Santes 2015, Proclama Herald

Per anunciar la Festa Major, uns dies abans de la Crida, exactament el dia 19, des de fa quatre anys s’organitzen dos actes oficials en els quals es pretén explicar la Festa als mataronins: l’Estrena amb l’acte institucional de la Festa Major i la proclama de la festa, amb l’Herald passejant amb les Trampes i estenent la bona notícia que, de fet, tots els mataronins ja saben: que Les Santes ja són aquí.

El Saló de Sessions de l’Ajuntament obre diumenge les seves portes a les 12 del migdia per acollir, en aquesta ocasió, al professor i poeta de Cocentaina, Joan Jordà, que farà una Estrena parlant de “La connexió valenciana de les Santes”. Aquesta conferència s’emmarca dins dels actes de celebració de l’Any Bequetero.

Jordà assegura que té “moltes ganes de ser a Mataró diumenge”. Aquest mestre havia treballat a Mataró i va ser un dels nexes amb el País Valencià que va permetre que una banda com la de Gaianes vingués per Les Santes de Mataró o que la Festa Major adoptés El Bequetero com a himne oficiós. Sobre el seu paper d’Estrenador, Jordà assegura que “és explicar un poc el procés de com va començar tot i la influència de tot el que és l’ambient valencià en Les Santes, amb la relació entre les dues realitats, la vostra i la nostra”.

L’Estrenador, Joan Jordà, va ser un dels vincles entre Mataró i Cocentaina, El Bequetero i la banda de Gaianes

Santes 2015, Proclama Herald 2

Jordà assegura que la celebració de l’Any Bequetero és “molt coherent amb tot el que ha sigut la trajectòria. És una cosa que es podria haver apaivagat i no tenir en compta l’aportació de la Banda de Gaianes, però a Mataró el que és el Bequetero s’ha volgut saber què es exactament. Jordà és de la capital del Comtat, igual que Els Bequeteros que desfilaran a Mataró el 25 de juliol i que Gustavo Pascual Falcó, el compositor del Bequetero.

Després de les paraules del mestre i poeta contestà, l’Alcalde David Bote s’estrenarà fent cridar l’Herald, donant-li el text de la Proclama de la Festa Major i la bandera de la ciutat. L’Herald, amb el seu seguici complet, recorrerà les places del Centre per anunciar la proximitat de la Festa Major, complint així amb l’encàrrec que haurà rebut abans al Saló de Sessions.

L’Estrena
19 de juliol - Ajuntament de Mataró, 12h