“Retrato les persones i no l’acte o les figures”

Xènia Sola signa l’exposició ‘Consumidors de Santes’ a l’Ateneu de la Fundació Iluro

  • Cugat Comas i Fotos d'Anna Aluart
  • Dimecres, 08 Juliol 2015 12:24

Xenia sola

Xènia Sola, fotògrafa especialitzada en retrat i antiga responsable de fotografia del Tot Mataró, ofereix la seva particular visió de Les Santes 2014 amb la mostra ‘Consumidors de Santes’ a l’Ateneu de la Fundació Iluro.

Com et va sorgir la idea d’aquesta exposició?

Ja havia fet fotoperiodisme per Les Santes durant molts anys i no volia fer-ho, no volia repetir, volia canviar del tot i ser molt diferent. Vaig optar per aquest ‘street style’ (Estil de carrer) en el qual defineixo la indumentària de cada consumidor de Santes en relació al seu acte. No fotografio ni l’acte, ni el lloc, ni les figures sinó que retrato les persones tal com van. Es tracta d’identificar cada acte a través dels seus consumidors.

Va ser difícil convèncer la gent?

Pràcticament tothom era bastant participatiu i sobretot en els actes nocturns per l’alcohol i la festa la gent estava més festiva i desinhibida. Potser els dos actes de la Nit Boja són aquells en què veiem la gent més deixada anar. Amb els nens no va haver-hi cap problema i potser els menys receptius, d’entrada, eren la gent gran que els sorprenia més això de demanar-los que es deixessin fotografiar a ells en concret. M’interessava molt fotografiar a perfils molt definits, en els que es vegi el target de cada acte i que tots són Santes. Potser veiem com per exemple a La Ruixada hi ha gent diferent de la del Desvetllament quan són dos actes de la mateixa nit. O La Passada, que hi buscava els nens quan ja estan més cansats, amb una actitud diferent.

Explicaves a la gent perquè eren les fotografies?

Sí. Els deia que era per l’exposició i els demanava si es deixaven fer una foto i la gran majoria es prestaven a sortir. Hi va haver més problemes amb la gent gran però de la resta, el 99 per cent em va dir que sí. I això que hi havia actes en els quals era difícil de fotografiar com per exemple el Desvetllament Bellugós, perquè no tens lloc per la distància necessària entre la persona i jo.

Es pot consultar tota la resta de fotografies?

A l’exposició hi ha 162 imatges i en vaig disparar 2.000. Hi ha unes 700 de persones diferents i tots aquests consumidors retratats es poden buscar al web de l’exposició (consumidorsdesantes.wordpress.com). La idea és que la gent es busqui a l’exposició i si no es troba, que es busqui a la web.

El nom de consumidor d’on surt?

De la primera vegada que vaig explicar quin concepte d’exposició volia fer. Vaig anomenar a la gent “consumidors” i es va quedar.

Haver fotografiat Les Santes en un passat t’ha ajudat?

Suposo que sí. Més que el fet d’haver-les fotografiat m’ha ajudat el fet de conèixer Les Santes. Conec i visc la Festa Major i per tant tenia molt clar aquests perfils que volia anar a retratar, els tipus de consumidor. És una visió molt personal. L’experiència sí que em va ajudar a identificar les dificultats tècniques d’haver fet fotos de nit o a actes complicats, per exemple.

Quina recomanació faries als propers fotògrafs de Les Santes?

Que donin el seu punt de vista personal, que no intentin buscar què s’ha fet o què hauria de fer sinó que se centrin en la seva visió de veure Les Santes.