Manuel Mas, nou diputat a Madrid: "No trigaré en marxar"

El socialista content d'anar al congrés amb el grup parlamentari guanyador

Amb un ample somriure d'orella a orella ens rep Manuel Mas al seu despatx. L’alcalde no amaga la satisfacció l’endemà que les urnes hagin donat al seu partit, el PSC-PSOE, la victòria al congrés, i pel que encara és més important per a ell, la seva elecció com a diputat a Madrid. Amb Mas hem conversat un estona i ens ha aclarit alguns dubtes sobre el seu futur, i de la feina que se li planteja.

MATARÓ NOTÍCIES: S’esperava els resultats del PSOE a les generals?
MANUEL MAS: No esperàvem treure aquests resultats de diumenge. A mi m’han sorprès, i alhora m’han donat una gran satisfacció. Veritablement, no m’ho esperava.

Quin missatge n’extreu de les eleccions?
Hi ha una clara reacció pel tema de la guerra. A les eleccions municipals va costar veure una reacció, però ara els ciutadans han dit prou. El Partit Popular ha rebut un cop molt fort, i haurà de replantejar-se la seva actitud. S’ha acabat aquesta actitud xulesca del PP. Amb aquests resultats no hi ha una alternativa al govern del PSOE, perquè amb la crispació que ha generat el PP ningú no voldrà pactar amb ell. Excepte el PSOE i el PP, els altres grup no donen la majoria per sí sols a cap dels dos partits. Aquesta situació obliga a buscar acords i enteses entre partits, un exercici sa per la democràcia. Amb el PSOE al govern hi haurà més estabilitat i calma política.

La xuleria, i la manipulació informativa?
És una cosa que no es podia aguantar: Plovia sobre mullat. L’Urdaci, i des de TVE, havien tapat altres coses: la vaga general, el Prestige, la guerra...

Com valora l’alta participació?
Molt bona. Nosaltres hem recuperat dos milions de vots que fa quatre anys es van quedar a casa, més un milió més del vot útil.

En canvi el PP “només” ha perdut un milió de vots.
El que vota al PP continua pensant que són els bons.

Es pot repetir la fòrmula del tripartit mataroní i català a Madrid?
En Zapatero ja ha dit que governarà sol, però sí que hi haurà acord a la cambra. I també es poden repetir els acords amb el tripartit.

Quan sigui nomenat diputat renunciarà a l’alcaldia?
No trigaré en marxar, tot depèn del procés de nomenacions del Congrés dels diputats de la nova legislatura. Això serà a l’abril.

I el seu successor?
Això és una qüestió del partit, i està a les seves mans. Jo no faré com l’Aznar, de dir a dit qui ha d’ocupar el meu despatx.

Quina feina va a fer a Madrid?
Quan en Montilla em va demanar de formar part de la llista em va dir que anàvem a Madrid a donar suport al govern català, això és l’únic que sé. El diputat que va a Madrid munta una oficina parlamentària on la gent adreça les seves peticions o reclamacions. Un diputat ha de resoldre els problemes de la seva circumscripció a més d’elaborar lleis a la cambra. Aquesta serà la meva feina. Em fa il·lusió anar a treballar a les corts de Madrid en el grup parlamentari del govern.

Així Mataró es beneficiarà de la seva elecció?
El meu àmbit d’actuació serà supramunicipal, com si fos el diputat de la comarca, en representació del Maresme. La meva tasca serà sobretot vetllar per les necessitats de la comarca pel que fa a competències de l’estat que bàsicament són comunicacions, carreteres i platges. Ja tinc l’encàrrec d’un passeig marítim de la comarca.

Veu alguna possibilitat d’ocupar algun càrrec de govern?
Encara és molt aviat, encara no fa 24 hores que hem guanyat les eleccions. Jo sóc un polític més tirat a la gestió que al debat. No descartaria la possibilitat d’ocupar algun càrrec. Jo hi ha temes que domino més que d’altres, com el medi ambient, la sostenibilitat o hisenda, però potser hi ha altres companys del partit que en saben més que jo. No ho sé, dels 160 jo només en conec a una dotzena.

I de ministre?
Ho veig molt difícil. Hi ha pocs càrrecs de ministre, i en Zapatero ha anunciat que la meitat seran dones, o sigui que són menys possibilitats. En un partit tant gran com el PSOE no tindrà problemes per trobar ministres, en Zapatero té al voltant gent qualificada per governar.