La partitura original de la Missa de Les Santes és a l’Scala de Milà

Nicolau Guanyabens Giralt, amic de Mossèn Blanch, la va dipositar per salvaguardar-la

  • Redacció
  • Dimecres, 28 Maig 2014 12:58

Missa de santes

La partitura original de la Missa de Glòria de Mossèn Blanch, més coneguda com la Missa de Les Santes, està dipositada a l’arxiu de l’Scala de Milà. Una nota dipositada en un llibre antic al Museu Arxiu de Santa Maria, descoberta fa mesos, revela que Nicolau Guanyabens Giralt, un compositor mataroní molt amic del mateix Mossèn Blanch, la va dipositar a la prestigiosa institució musical italiana per salvaguardar-la.

El mateix Museu Arxiu l’ha anat a buscar però es troba amb què l’obra està descatalogada en l’ampli arxiu milanès. Nico Guanyabens, actual director del Museu Arxiu, confia en què “algun estudiós tingui sort i, investigant, pugui trobar ara una peça de gran valor per a la ciutat que crèiem perduda en el temps”. La notícia la va comunicar el mateix Guanyabens als cantaires de la Missa en l’inici dels assajos, la setmana passada.

Salvada de les convulsions

“La meva intuïció em diu que Nicolau Guanyabens Giralt i Mossèn Blanch, que eren molt amics, van dipositar la partitura després de 1868 i la primera República, temerosos que fos atacada per motius anti-religiosos”. La mateixa nota trobada a l’arxiu, en la que un mossèn assegura que el fill de Guanyabens li va dir que el seu pare l’havia dut a Milà, recull que ho fa “per les circums­tàncies que pot viure la partitura”.

El director del Museu Arxiu assegura que “era normal que en temps convulsos es patís per la partitura, igual que es patia per les imatges o els retaules”. Guanyabens reconeix que “hi ha poques possibilitats de trobar la partitura perquè està descatalogada, l’important seria que algú s’hi pogués dedicar investigant i estudiant a l’arxiu de l’Scala”. De moment, però, ja s’ha guanyat la certesa que molt probablement la partitura original de 1848 existeix.

Concert al Born
El Born Centre Cultural acull divendres 6 un concert íntegre precisament de peces de Nicolau Guanyabens i Giralt. El concert titulat “Exotisme i revolució entre bambolines a la segona meitat del segle XIX” és una oportunitat de conèixer i escoltar peces musicals inèdites del compositor mataroní, deixeble de Jaume Isern, que fins ara no havia estat interpretat. El concert, al Born el dia 6 a les 21h