El Ball de Dracs llueix i fa ballar milers de persones

La Plaça de l’Ajuntament és el millor emplaçament per l’acte, segons portadors del Drac

  • Mireia Biel
  • Dilluns, 29 Juliol 2013 18:30

Santes dia 28 de Juliol

Milers de persones esperaven impacients ahir al vespre el Ball de Dracs ja fos per seguir el Drac i el Dragalió acompanyats dels seus convidats, els dracs del Poblenou, o per moure el cos al ritme dels tabals. I puntualment a les nou van començar a sonar per emprendre els dos recorreguts que els portarien a retrobar-se aquest cop a la Plaça de l’Ajuntament.

Enguany, una colla ben coneguda i amb qui Mataró hi té molt bona relació, visitava la ciutat: la del Drac de Poblenou. El 2006, la Víbria del Poblenou va festejar el Drac de Mataró durant la festa major i l’any següent per Sant Jordi es va presentar l’ou del que sortia el Dragalió,  “fruit de l'últim festeig del Drac amb la Víbria del Poblenou”, tal com es va dir.

L’Estarrufat i l’Estarrufadet

Aquesta vegada, no va ser ella qui va venir a la ciutat a jugar amb els dos dracs de la ciutat, sinó que van fer-ho l’Estarrufat i l’Estarrufadet, dues figures nascudes el 1985 i el 1997, respectivament. Amb una semblança esfereïdora, una fesomia entremaliada i un color vermell llampant, van ruixar amb focs els milers de persones que de nou va mobilitzar aquest popular acte.

Eduard Ferran, cap de colla de l’Estarrufadet va aclarir a El Tot el perquè de les característiques de les dues figures convidades: “són vermells perquè és un color molt habitual en la imatgeria festiva que va arribar a Europa provinent de la Xina i el nom els prové  d’aques serrell de colors que els dóna un aire de despistats que els treu seriositat”.

La gent, protagonista

Milers de persones van omplir els carrers del centre de la ciutat per seguir un acte que s’ha convertit en un incombustible de la festa major mataronina i que també va fer gaudir els convidats, ja que Ferran va afirmar que “és un plaer venir per Les Santes perquè la gent és molt participativa i sempre és agraït passejar-se per aquests carrerons plens a vessar”. Un esdeveniment de nou multitudinari i en el qual cada vegada més s’hi aboca un públic familiar. Joan Lleonart i Miquel Banchs, portadors del Drac de Mataró, asseguren que “estem molt contents perquè cada any hi ha més gent, és un acte completament consolidat i això és genial”.

Per sisè any consecutiu, es va celebrar un Ball de Dracs cada vegada més multitudinari que ha vist com les places li quedaven petites any rere any. En l’edició del 2013, va ser la Plaça de l’Ajuntament, “la idònia”, segons Banchs i Lleonart, la que va acollir els respectius balls de les colles plens de tabals, llum, foc i color .

Ball únic per l'ocasió

Després que petessin les traques i que ballessin, de forma elegant, els dos dracs convidats, va ser el torn dels locals. Amb la plaça ben fosca, la gent esperava amb candeletes que sonessin les notes de la música que Dani Álvarez va crear pel ball  conjunt dels dos dracs que només es pot veure el 28 de juliol. Segons Banchs, “un punt que fa encara més especial el Ball de Dracs”.