Mataró es converteix en la ‘Reina del Maresme’

‘Mar endins’ i ‘Mestre d’Aixa’ omplen el Passeig del Callao en la nit d’Havaneres

  • Mireia Biel
  • Dijous, 25 Juliol 2013 13:07

Havaneres i Rom Cremat

La primera nit de Les Santes ja va fer sortir milers de persones al carrer. Primer les Havaneres i després la Nit de Rumba van donar el tret de sortida a la Festa Major amb un còctel inèdit que va funcionar des d’un bon principi. Amb el concert de gòspel més que consolidat i col·locat enguany al Sarau del dia 27, la rumba va mobilitzar milers de persones després d’unes Havaneres que van omplir el Passeig del Callao.

Set anys després de la darrera actuació de Mestre d'Aixa per Santes, dos grups d’havaneres van tornar-se l’escenari durant més de dues hores i mitja en la primera nit de Santes, la que serveix per escalfar motors per les cinc que vénen després. Els encarregats, ‘Mar endins’ per una banda i els locals ‘Mestre d’Aixa, per l’altra, que van interpretar un repertori de temes amplíssim i variat, ja que es van poder sentir des d’havaneres fins a rumbes marineres, passant per valsets. Amb els dos grups junts damunt l’escenari per tancar el concert, no hi va faltar ‘El meu avi’ ni la que va ser una de les imatges de la nit amb el Passeig del Callao sencer cantant ‘La Bella Lola’ amb els mocadors blancs a l’aire.

Havaneres i Rom Cremat

El rom, l’altre protagonista

Milers de persones van baixar a primera línia de mar en la que també és la nit, com ja és tradició, del rom cremat. Com també passa a cada edició, els més de 2.000 gotets de terrissa creats per a l’ocasió es van exhaurir i les 20 cassoles de beguda també van buidar-se en poques hores.

El Passeig del Callao era un anar i venir de gent en la transició de les Havaneres a la rumba. Un moment en què les cadires que havia ocupat fins llavors un públic adult, van ser substituïdes per un ampli espai que ràpidament es va omplir de joves i ritme amb els Mataró Rumba All Stars. Els mataronins, encapçalats per Rafalito Salazar, van agrair que “per fi l’Ajuntament de Mataró aposti per reconèixer la rumba”. Així, els mataronins van fer una demostració de com de bé sona la rumba a la ciutat: van interpretar rumbes tradicionals i típiques, però també es van atrevir amb la coneguda ‘Sota la Palmera’ dels Ai Ai Ai i, fins i tot, amb una versió del ‘Paraules d’amor’ de Serrat que va extasiar el públic.

Havaneres i Rom Cremat

Aprovat amb nota

Ja fa tres anys que se celebra la Nit de Rumba, però fins a aquest any la cita era la nit del 27, després dels focs artificials. El trasllat a la nit del 24, donant continuïtat a les havaneres, amb les quals mantenen un vincle sonor, ha aprovat i amb molt bona nota. Així, la rumba catalana, que ha guanyat protagonisme en els darrers mesos gràcies a la popularització de la cançó ‘Reina del Maresme’, va posar-se el públic a la butxaca quan van sonar les primeres notes del tema musical.

Havaneres, rumba i motors escalfats per començar les cinc nits més llargues i trepidants de l’any. De ben segur que la prova d’aquest any, plena de bona música, sonoritat i molt de ritme servirà per repetir la fórmula l’any que ve.