“Tenim un sentiment de responsabilitat perquè ens sentim molt protagonistes”

Paco Nogueira, el cap de colla dels Gegants de l’Arboç creu que és un honor haver estat convidats per la Família Robafaves

  • Marta Gómez
  • Diumenge, 28 Juliol 2013 00:00

Gegants de l'arboç

És el primer cop que veniu a Mataró com a colla, és un orgull o un repte?

És un honor perquè és un acte important. Els gegants de Mataró tinc entès que, per protocol, surten poc, i el fet que ens hagin convidat ens omple d’orgull. Els nostres gegants també tenen la seva antiguitat i història i posar-nos al nivell de la Família Robafaves ens suposa un gran honor pels geganters però també pel nostre municipi. Tenim un sentiment de responsabilitat perquè ens sentim molt protagonistes.

Coneixíeu l’acte de la “Postal de Gegants”?

Estem molt contents que hagin tingut el detall de convidar-nos a nosaltres, és tot un detall perquè tenim entès que pensen molt a qui conviden abans no decideixen. Ens fa molta il·lusió que ens facin una mica protagonistes de la festa, ja que últimament només participàvem en intercanvis en altres trobades.

Com és el vostre ball propi?

El nostre ball propi és del 2009, fet pel professor de música Jaume Aguza. Jo des que vaig començar tenia l’espineta de no tenir un ball propi, diríem que ens faltava l’essència dels gegants. Al 2009 ho vam aconseguir amb la col·laboració, també, del coreògraf Ramon Vallverdú. En va sortir un ball que té dues parts: una part inicial més lenta i una segona part més animada.

A més dels Gegants teniu els gegantons i els nans, oi?

Sí. Els nostres gegants, la Llúcia i en Chabran, es van estrenar l’any 1827. Però anys més tard van aparèixer els gegantons i els nans amb els seus respectius balls. I a més també tenim 5 capgrossos que representen les entitats folklòriques de l’Arboç. Tot plegat va influir també en què la nostra Festa Major ara sigui Patrimoni Festiu de Catalunya.

Feu moltes sortides al llarg de l’any?

Fem 7 o 8 sortides l’any. La situació de crisi és difícil i ens sap molt de greu que no poguem sortir més. No es poden organitzar tantes trobades de gegants ni es fan tants intercanvis com abans. És una pena tot plegat. Ara que tenim una colla estable amb nois i noies joves, ara quedem limitats i tot és un tema econòmic. Una pena.

Preparats per venir a Mataró?

Estem molt preparats. Aquests dies previs repassem el ball propi perquè el volem lluir bé. La resta és tranquil·litat. Vindrem acompanyats de músics professionals de l’escola de música de l’Arboç i ells també assagen les cançons perquè tot surti correctament. Estem molt contents d’aquesta sortida i preparem també la nostra festa major del mes d’agost.