“Hem donat color, ritme i agilitat als Focs”

La Pirotècnia Tomás torna a ser l'encarregada de disparar els Focs

  • Mireia Biel
  • Dissabte, 27 Juliol 2013 00:00

Focs

Han encès el cel de Les Santes durant molts anys, malgrat que amb alguna interrupció. Però són la pirotècnia de la ciutat per excel·lència. Enlluernen l’Escapada a Negra Nit, la Tronada de Fi de Festa i els Focs. Miguel Ángel Tomás, responsable del muntatge pirotècnic que fa possible el ‘Glòria a Les Santes’ sap que Mataró forma part del seu calendari i per això assegura que “ens esforcem un poquet més”. Així, enguany caldrà estar atent perquè hi haurà novetats que delectaran la vista i... l’oïda.

Un any més, els Focs del dia 27 són per a Pirotècnia Tomás. Amb què ens sorprendreu?

Un any més han confiat en el nostre projecte. Aquest any, seguint el nostre estil valencià, que és el que agrada, hem intentat modificar un pèl els efectes. D’una banda, hem modificat lleugerament algunes coreografies i n’hem creat de ben diferents. De l’altra, incorporem una sèrie d’efectes digitals que s’han posat de moda. Hi haurà uns xiulets que canvien de to i també afegirem uns coets vermells que sonen com sirenes. Hem donat color, ritme i agilitat als Focs sobre la base d’efectes acústics i no només amb trons.

Als mataronins ens apassionen les palmeres.

N’hi haurà, evidentment! Aquest és un efecte tradicional que no passa de moda, però que sí que es va actualitzant. Per això l’hem mesclat amb alguna cosa de tecnologia per fer-les més modernes. A nosaltres és un dels efectes que més ens agrada i mai falta en els focs que organitzem per tot el Mediterrani.

Els Focs és un dels actes més multitudinaris de Les Santes i ja fa anys que estan a les vostres mans. És un encàrrec especial?

Quan un Ajuntament confia reiteradament en nosaltres, intentem posar el màxim interès. Cal fer-ho el millor possible amb el pressupost que ens donen perquè els diners, avui en dia, són escassos. A Mataró sempre donem el màxim i un “poquet” més perquè fa molts anys que venim. Cal anar amb un plus més de concentració. I de fet, un espectacle de la mida del de Mataró fa que la complicació augmenti i que hi invertim més personal i més temps.

El ‘Glòria a Les Santes’ és un dels moments dels Focs més esperat. És especial també per a vosaltres?

És el repte més gran que tenim. Dóna una feinada que potser des de fora no s’aprecia ni se li dóna importància. És realment complicat muntar-lo. És un doble rètol que es munta perquè es pugui llegir tant des de la banda de Llavaneres com de la de Vilassar de Mar. Té uns 75 metres de longitud que, multiplicats per dos, suposen 150 metres d’estructura per muntar.

A aquestes alçades, ja us coneixeu bé la nostra Festa Major.

La veritat és que sí, sobretot amb els actes amb què tenim relació com són els Focs o l’Escapada a Negra Nit, per exemple. Ja fa sis anys que fem el muntatge pirotècnic de la nit del 25. La veritat és que mantenim molt bona relació amb Mataró i també amb les colles amb qui hem de col·laborar. Ens agrada venir cada any.