“La nostra comparsa té molta qualitat i encaixa perfectament amb la festa”

El President del Ball de Diables de Mataró, Cesc Palau dóna per consolidada l'Encesa de diumenge 21 a les 19:30

  • Marta Gómez
  • Divendres, 19 Juliol 2013 13:03

El Ball de Diables afegeix l'Acte Sacramental a l'habitual cercavila de foc, diumenge a les 19:30h des de l'ajuntament.

Diables Basilisc

Aquest any esteu d’estrena?

Doncs sí. Aquest any estrenem el que és el Ball de Diables en si, el ball parlat. L’any passat vam fer una presentació d’aquest ball. En realitat va ser un text inventat de presentació. Quan no és un ball parlat és el simple correfoc que també fem la resta de l’any.

Què té de particular aquest ball?

A Mataró té de particular que no es coneix. És un ball parlat tradicional inspirat en les colles més antigues de Catalunya. En el nostre cas, buscàvem un model genuí de la ciutat i fent una recerca vam trobar el ball parlat d’en Serrallonga, del 1856, i el nostre ball parlat és una recuperació i adaptació d’aquest, per un ball de diables.

Es representa el bé i el mal d’alguna forma?

Sí, amb figures. L’arcàngel Sant Miquel i un altre àngel formen el bé i aquest any apareixeran per primer cop a l’Encesa. Tindran el seu paper dins el ball parlat que comptarà, per descomptat, amb els diables que conformen el mal.

Com és que l’acte en si es diu l’Encesa i no el propi “Ball de Diables”?

Pràcticament tots els actes de Santes tenen un nom molt curt. És per això que vam pensar a posar-li aquest que creiem també que encaixava més amb la festa major.

Hi ha hagut polèmica amb la voluntat de la colla dels Basilisc d’entrar a la Passada o fins i tot de convertir-se en colla institucional, és amb el Ball de Diables tenir el primer peu a dins?

Preferim tenir això que no tenir res. Tenim molt més amb l’Encesa que fa dos anys que no teníem res. Seguim considerant que a Mataró hi ha una injustícia i clarament hi ha unes entitats privilegiades. Les colles institucionals i no institucionals han sortit amb la voluntat de fer una festa major de qualitat. Nosaltres considerem que la nostra comparsa té molta qualitat i encaixa perfectament amb la festa en general.

Quin argument us dóna l’Ajuntament a la vostra demanda?

L’Ajuntament diu que és molt complicat, que s’ha de buscar el consens. Però jugar un contra cent és molt difícil i en aquests moments és amb el què ens trobem. Aquest col·lectiu que té el domini de l’organització de la festa té molt de poder i aquesta mateixa gent diu que no seguim la tradició de la festa major i que consideren que no tenim un encaix clar.

Aquest any teniu pensat fer un Taller Infantil, com és això?

Aquest any volem repetir el mateix acte de l’any passat i això inclou un petit taller infantil. El què pretenem és acostar-nos a la gent, sobretot als nens. A la plaça Santa Maria es podrà provar la roba i cremar carretilles.

Amb aquest segon any creieu que representarà una consolidació de l’acte?

L’any passat vam tenir 300 nens i nenes. Crec que tenim més que assegurat aquest acte, perquè no entra en política i perquè creiem que encaixa perfectament amb Les Santes.