Les Santes amb més música

Avui es presenta l’avanç de programació de la Festa Major

  • Cugat Comas
  • Dimarts, 18 Juny 2013 10:42

Catarres

Les Santes 2013 seran les més musicals, amb més concerts i directes dels darrers anys. Conegut de fa setmanes que Manu Chao tocarà al Parc Central el 27 de juliol a la nit i superat l’episodi del concert fallit de Pablo Alborán, l’increment qualitatiu i quantitatiu de concerts és la nota més destacada de l’avenç de programació que avui es presenta a la premsa. Noms com Els Catarres, Strombers, The Free Fall Band, Cany d’Or, Ai Ai Ai o Miquel Gil s’afegeixen a la quota local dels Rumba All Stars, Gospel Sons, Coixinera o Big Band Jazz del Maresme.

Entre tota aquesta oferta, Les Santes recuperen múscul musical perdut en anys anteriors. No hi ha grans novetats respecte els actes més tradicionals, més enllà dels ja anunciats de canvis d’ubicació de la Ruixada del Parc Central al Nou i dels Requisits que ascendeixen al Parc Central.

Accent familiar

Aquest any destaca la programació familiar amb tallers i activitats per a totes les edats. L’espai familiar del Nou Parc Central acollirà tallers i espectacles durant set dies amb companyies com ara Guillem Albà i Always Drinking Marxing Band, els bascos Markeliñe i els mataronins Volaquivol i Insomne. A més a més hi haurà animació i tallers de dibuix i pintura dinamitzats per alumnes de l’Aula de Teatre, i un espai de lectura de les Biblioteques de Mataró.

Sarau potent

La nit del 27 de juliol i el seu Sarau recuperaran enguany pes en la programació. Després dels focs s’habilitaran tres escenaris, un de més folk-ska, un de més roquer i un tercer amb Gospel Sons i Big Band Jazz del Maresme. La nit més musical del programa tindrà a La Carrau, Strombers i La Traca en un escenari i als locals de moda The Free Fall Band en un altre, juntament amb Exceso i Hyde Abbey. No hi haurà rumba al Sarau, ja que la nit que els darrers dos anys s’havia consagrat a aquest estil es desplaça al 24 a la nit després de les Havaneres, pel que, de facto, es “guanya” una altra nit de Santes.

Cocoa i Flaixbac el 25 a la nit a baix a mar
La discoteca de moda entre el jovent mataroní Cocoa, també s’incorpora al programa de la mà de ràdio Flaixbac i el seu ‘Va parir Tour’. Es repetirà la fórmula de contraprogramar el Desvetllament Bellugós amb una festa especial al Passeig Marítim amb aquests dos operadors de masses. Al voltant de la Nit Boja, a més, l’Ajuntament prepara una campanya de sensibilització pel consum responsable d’alcohol.

Música catalana

Més música a la programació la posaran els Ebri Knight, Mandanga i Oques Grasses que seran al concert de Marrinxa el 26 a la nit, la rumba ara més tranquila d’Ai Ai Ai a Les Esmandies el mateix 26 al migdia o el concert de Miquel Gil i Pep Gimeno ‘Botifarra’ el dia 29. De Mataró, també hi haurà els The Hamfris Quartet i el seu estil peculiar i el grup, nascut a Vilassar però amb majoria de components de Mataró, Mestre d’Aixa, tornarà, anys després, a ser el cap de cartell de les Havaneres del 24 de juliol a la nit al Callao.

També com a novetat els Capgrossos de Mataró organitzen un concert el diumenge 21 al vespre a la Plaça de Santa Anna que hores abans hauran ocupat tres de les millors colles del país, els blaus i els Castellers de Vilafranca i els Minyons de Terrassa. La festa castellera comptarà amb La Coixinera i Els Catarres, el grup de moda de l’estiu català.

Pel que fa a la Convidada de la Família Robafaves, es confia a El Port d’Arcalís. Cal sumar-hi la programació de les Dissantes amb Bongo Botrako i D'Callaos el diumenge 21, l'UniSantes que es farà el divendres 20 al TCM amb prestigiosos Djs històrics com Julio Possades o Ricardo Del Horno de l'època gloriosa de la música electrònica mataronina o el grup Canya d'Or, considerat el millor grup de grallers del país, que farà el concert vermut del 26, les Matinades i tancarà l'Anem de Canyes del dia 28.

De la resta de programació destaca l’absència de la històrica i canetenca Orquestra Girasol, una habitual i clàssica de les nits de Santes. Del castell de focs i la Tronada se’n seguirà encarregant la Pirotècnia Tomás de Benicarló i els Requisits fan enguany 25 anys i la Juliana, la seva carismàtica beguda, 18.