El Racó de Santes aposta per més castells a la Festa Major

Es debat sobre el pilar a la sortida d’ofici, al que se li troba ara poc sentit

  • Redacció
  • Dimarts, 28 Maig 2013 10:25

Capgrossos a Les Santes de Mataró

El paper dels castells a la Festa Major de Les Santes va centrar el tercer Racó de Santes d’aquest 2013. Actualment normalitzats i clarament identificats tant a la Diada Castellera com a La Passada, la tertúlia sobre Les Santes que promou El Públic i el Tot Mataró es va centrar en explorar altres moments que podrien tenir els castells en el decurs de la Festa Major, amb la participació de la colla local dels Capgrossos i fins a esbossar una segona actuació castellera per Santes. S’apuntava a aquesta possibilitat en els anys en què, com aquest 2013, l’actuació del diumenge abans del 26 queda tant allunyada dels dies de plenitud festiva, el 25-29 de juliol.

En aquest sentit algunes idees que es van esbossar eren la d’aprofitar una tarda de Santes amb poca programació fixe com la del 28 de juliol per fer una demostració castellera combinada amb un taller per a canalla i una Escola de Castells especial, amb tallers i demostracions, per tal que per Festa Major tothom pugui experimentar què és pujar a un castell. Segons aquesta idea incipient, l’acte podria acabar amb una segona actuació castellera dels propis Capgrossos o una colla convidada.

Pilar d’ofici
Un altre tema de conversa va ser el pilar que els Capgrossos fan a la sortida de les relíquies d’ofici que es va considerar que és “un bolet”. En aquest sentit s’apuntava al poc sentit que té fer-lo amb tants pocs efectius i sense anar ni tornar d’ofici, pel que es deia que tindria més sentit si els castellers locals s’acabessin postulant com un element més del seguici i anessin i tornessin d’Ofici. Un escenari que es considera, encara, força llunyà.