Joan Saura, candidat a la presidència de la Generalitat de Catalunya: “El nou govern ha de ser i ser

Joan Saura, cap de llista d’Iniciativa per Catalunya els Verds – Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EuiA), protagonitza la primera de les cinc entrevistes que Portalmataró.com publica des d’aquesta setmana fins al 16 de novembre per conèixer els arguments dels principals candidats a ocupar la presidència de la Generalitat.

On passa els caps de setmana (fora de campanya)?
Principalment a Barcelona, i sempre que sigui possible al Port de la Selva.

Llegeix premsa?
Sí, és una important eina de treball. Intento estar assabentat de tot el que passa al món, i per això cal llegir premsa.

Gratuïta?
Quan parlo de premsa parlo de tota la premsa i la gratuïta n’és una part important.

Quina opinió li mereix?
Està donant un servei d’informació a la ciutadania molt directa i els seus resums fan que sigui assequible a un públic nombrós. La premsa gratuïta està aconseguint generar l’hàbit de lectura en uns sectors de la societat els quals, fins fa poc, no en sentien la necessitat.

De tota manera, la premsa gratuïta no mereix el mateix tracte que la premsa de pagament pel que fa a les subvencions que la Generalitat atorga pel foment del català. Pensa canviar aquesta situació?
Sens dubte caldrà fer un tractament idèntic a qualsevol mitjà de premsa pel foment del català. No hi ha cap motiu objectiu pel qual la premsa gratuïta en català no pugui rebre subvencions públiques.

El preocupa la situació de la llengua catalana?
La primera qüestió és que tenim una Llei de política lingüística que no es compleix. L’adequació de la llengua catalana no es compleix degudament a molts sectors. Una altra qüestió és que el Consorci de Normalització Lingüística ha quedat desfasat. Cal potenciar i impulsar la llengua catalana.

El llenguatge de la premsa gratuïta és directe, planer, plural… Quins són els seus plans per a Catalunya?
Volem una Catalunya moderna, plural, innovadora dels nous reptes, i compromesa per lluitar contra les desigualtats. Volem fer possible una altra Catalunya: justa, ecològica i participativa.

Anomeni cinc grans prioritats del seu programa.
Primer, l’enfortiment de l’estat del benestar (equiparant la despesa social amb l’europea, millorant l’atenció a les persones grans, amb la plena escolarització entre zero i tres anys...). En segon lloc, un model productiu amb ocupació de qualitat i ecològic. Tercer, l’eradicació de la pobresa, un problema que afecta unes 700.000 persones a Catalunya. Quart, Catalunya ha de fer la seva aportació per aturar el canvi climàtic, reduint l’emissió de gasos tal com preveu el protocol de Kioto i promoure les energies renovables. I per últim, un model territorial sostenible i equilibrat.

Quina lliçó ha tret de les municipals del 25-M?
Que la ciutadania ha de ser escoltada, i vol tenir presència en les decisions i criteris polítics. Les grans manifestacions contra el Pla Hidrològic, la guerra de l’Iraq..., són exemples que Catalunya vol ser present, i això es va reflectir a les urnes. Nosaltres volem enfortir els processos de participació ciutadana amb una nova cultura de govern: pressupostos participatius i implicació de la ciutadania en l’elaboració de les lleis.

Faci un pronòstic electoral.
S’ha de produir un canvi de debò, i aquest fet només és possible amb un govern progressista a la Generalitat amb la participació d’ICV-EUiA.

Hi perdrà Catalunya amb un govern no nacionalista en la seva relació amb Madrid?
El futur govern d’esquerres ha de ser, i serà, catalanista. La defensa dels interessos de Catalunya no és monopoli de ningú i farem el que no ha volgut fer CiU en 23 anys: buscar el consens de totes les forces polítiques. El model de CiU de negociar en solitari amb el partit majoritari al Congrés dels Diputats ens ha aportat ben poca cosa.

El món empresarial hauria de sentir-se recelós d’un futur govern d’esquerres amb una forta presència ecosocialista?
No. La nostra política econòmica i industrial és moderna i engrescadora. Hem d’anar introduint la sostenibilitat ambiental en les empreses, i ha de ser un dels sectors emergents. El sector econòmic mediambiental català és, avui encara, un sector petit però en procés de creixement. Volem fer entendre que el futur empresarial de Catalunya passa per dos punts fonamentals: respecte al medi ambient i la reducció de la precarietat laboral. Les societat més avançades són les preparades per als canvis.

Prefereix que al futur Govern no hi hagi ERC?
La coalició ICV-EUiA és l’única força política de les que concorren a les eleccions al Parlament que s’ha mostrat, sempre, partidària d’un govern plural d’esquerres.

La presència d’ERC en un govern tripartit pot resultar inquietant per a un sector del seu electorat...
El que és inquietant a un mes de les eleccions és que encara no sapiguem si ERC formarà part d’un govern d’esquerres o de dretes..

Quin ha de ser el paper de les capitals catalanes respecte de Barcelona?
S’ha d’anar establint un reequilibri amb les ciutats mitjanes, que a poc a poc han de tenir un paper més important en el reequilibri territorial del nostre país. Barcelona, com a capital de Catalunya, ha de ser un nucli fonamental dins de l’arc mediterrani.

I el del món municipal respecte de la resta d’administracions?
El municipalisme català ha de ser degudament reconegut per l’administració autonòmica i per l’Estat com una administració essencial i propera als ciutadans i ciutadanes, amb nous reptes de futur i amb un sistema de finançament idoni. No pot ser vista amb recels. També cal cedir a l’administració local més competències i més recursos.

Per què és necessari canviar l’Estatut?
Perquè hem arribat a la fi d’un llarg període de govern del pujolisme i perquè hem assolit els límits de les possibilitats de l’actual marc estatutari i constitucional. Cal satisfer les demandes de més autogovern de la societat catalana i de resoldre degudament l’encaix de Catalunya a Espanya i a Europa.

Els partits gasten massa diners per a la campanya?
Sincerament sí. Des d’ICV-EUiA hem fet diverses propostes per reduir les despeses electorals que, fins ara, no han comptat amb suficient suport.

Quin és el pressupost que ICV-EUiA destina a propaganda electoral?
125.000 euros.

Falta control sobre aquest àmbit?
Absolutament. Cal que els comptes dels partits polítics siguin públics i que els controli la Sindicatura de Comptes.

El cicle d’entrevistes als candidats a la presidencia de la Generalitat és una iniciativa conjunta de totes les capçaleres de l’Associació Catalana de Premsa Gratuita, que distribuyesen més d’un milió i mig d’exemplars per tot el territori cátala.

Francesc Castanyer // ACPG