Tret de sortida al Primer Festival Internacional d’Orgue

La Basílica de Santa Maria acollirà tres concerts de gran format

Un dels actes més solemnes, a banda de la Missa de Les Santes, durant la Festa Major de Mataró és el concert d’orgue. El concert de l’orgue més gran de tot Catalunya. Un orgue que a causa dels anys que porta dins de la Basílica de Santa Maria necessita una restauració important de prop d’un milió tres-cents mil euros. Per tal de trobar finançament privat per dur a terme tal restauració, des de l’IMAC, la pròpia Basílica i el Museu Arxiu de Santa Maria, creuen que és necessari donar-la a conèixer.

I és per aquest motiu que aquest 2012, posen en marxa el Primer Festival Internacional d’Orgue Mataró – Barcelona Jaume Isern del 14 al 22 de juliol. La presentació del Festival es va fer el passat dimarts 10, on el President de l’IMAC, Quim Fernàndez, juntament amb l’organista Raúl Prieto, van explicar com es plantegen aquest festival i en què consisteix. “Fa molt que hi estem treballant i la nostra intenció és que tingui una continuïtat”, explicava Fernàndez. “Aquest festival és un fill que hem creat entre tots”, destacava Prieto.“El rei dels reis”Si se’n diu que és l’orgue més gran és perquè fa 12 metres d’alçada i pesa fins a 20 tones. Espectacular també són els milers de tubs de totes dimensions que conté, exactament 4.557 tubs. “És el rei dels reis”, creu Raúl Prieto que fa prop de 10 anys que el toca.Tres concerts

El Festival Internacional d’Orgue té diverses parts: un cicle de concerts, una Acadèmia Internacional de joves organistes que oferiran un cicle de concerts informals de 30 minuts, diferents visites guiades i xerrades amb els concertistes. Tot de forma gratuïta. El punt fort del Festival però, són els tres recitals de gran format que es faran a la nau central de la Basílica que estarà adaptada per a l’ocasió.

El primer concert serà el dia 15 de juliol a càrrec del rus Konstantin Volostnov, que interpretarà “La música russa visita Santa Maria”. El segon recital serà el 18 de juliol per part de l’alemany Ulrich Whalter que oferirà “Improvisació d’històries de Mataró”. I per demostrar que el recital d’orgue anual de Les Santes té continuïtat, el 21 de juliol l’organista de Mataró, Raúl Prieto, interpretarà el “9è concert espectacular de Les Santes”. Tot plegat, un conjunt de peces que faran trencar l’estereotip que vincula l’orgue amb la música clàssica.