Inèdits: “Entre els triunfitos i la pirateria no només s’estan carregant el mercat: s’estan carregan

Inèdits, un grup mataroní que toca un pop rock que recorda molt al de Sau ha passat en pocs mesos de tenir un caràcter del tot amateur a sonar a la pràctica totalitat de ràdios de Catalunya, formant part ja amb un nom i una força de la nova onada de grups que pretenen tornar el Rock Català al lloc que s’espera.

Després de bastants canvis en la seva formació, els Inèdits estan formats per Jonathan Argüelles (bateria i veu), Joan Lorente (veu), Manel Dopico (baix), Jordi Pallés (guitarra), Joan López (percussió) i Juli Ferré (guitarra), que són els que han participat en l’enregistrament del disc “Quan ja no brilla el sol”, editat per Picap i grabat a Osona.

Un debut discogràfic amb deu cançons, entre les que destaca el que ha estat single radiofònic, el tema “Quan ja no brilla el sol”, un emotiu homenatge al desaparegut Carles Sabater.

Parlem amb Juli Ferrer i Jonathan Argüelles, membres del grup.

TOT- Els Inèdits heu fet una pujada espectacular en poc temps, de tocar a patis d’escola a gravar un disc i sonar a les principals emissores del país
INÈDITS-
Sí, hem d’agrair a la discogràfica la promoció que ens està fent i que ens ha permès sonar a les emissores i gravar el disc que és el realment important.

Un dels suports principals amb els que conteu, tant en la gravació del disc com amb la producció és la d’en Pep Sala. Com el vau convèncer per a què s’impliqués en el projecte?
Tot va ser cosa de la discogràfica, que havent escoltat la maqueta i veient el tipus de música que hi havia i, sobretot, veient que una de les cançons anava dedicada a en Carles Sabater va creure oportú que en Pep ens fes de productor.

Escoltant el disc s’aprecien influències del grup de Carles Sabater, de Sau. Us veieu com els successors d’aquest grup?
Això és molt difícil perquè el que va aconseguir Sau no ho ha aconseguit cap grup i és molt difícil d’arribar a aquell nivell, però ho intentarem i ho farem de la millor manera que podem. Una altra cosa és a l’hora de triar un referent, si n’hem d’escollir un d’entre tots els grup de Rock Català ens quedem amb Sau sense cap mena de dubte.

D’on ve el títol del disc “Quan ja no brilla el sol”?
El disc rep el nom de la cançó Quan ja no brilla el sol que és precisament el nostre homenatge a Carles Sabater. Vam estar dubtant entre aquest títol i una alternativa que era dir-se “Ara” però un parell de grups tenien aquest nom al disc i vam decidir posar-ne un de novedós.

En un moment en què el mercat discogràfic està ple de triunfitos i altres macro-grups, un grup petit que vulgui fer rock català com ho té?
Difícil, evidentment, entre els triunfitos i la pirateria no només s’estan carregant el mercat: s’estan carregant la gent.

Ja per acabar, al disc hi ha diverses col·laboracions. Quines són les que la gent podria conèixer més?
Home, la gent coneixerà sobretot la de la Berta, una cantant que ara sona molt i també hi també es pot reconèixer la mà de dos persones molt importants en la gravació: en Valen Nieto i en Pep Sala.

I de cara al segon disc, penseu comptar amb la col·laboració d’en Pep Sala també?
Podem dir que sí. En Pep ens ha ajudat molt i n’estem molt contents. Estem en constant evolució i continuem fent temes nous de cara a un disc del que no podem avançar la data de sortida ni de gravació però que ens agradaria que fos la temporada que ve.

Àlex Gomà i Martí Comas // Freqüència Iluro