Altres noticies de l'any

Un any ple de successos tot i que la política ha ocupat la major part

Baron reclama tancar La Ribera

El mes de setembre, aquest centre reobriria com a CRAE atenent nens ‘menys conflictius’ L’Ajuntament de Mataró va presentar una carta a la Generalitat demanant el tancament del Centre de Menors La Ribera, situat al barri de l’Havana. Feia mesos que els veïns es queixaven del malestar i de la conflictivitat a la zona, motiu pel qual l’ex-alcalde en va demanar el tancament perquè es va veure “obligat a prioritzar la convivència veïnal a la ciutat”.Si això succeïa a principis d’any, el mes de maig era el Ple, unànime, qui demanava aquesta acció. La DGAIA, qui era titular de l’equipament, finalment va decidir reobrir ‘La Ribera’, però transformant-lo en Centre Residencial d’Acció Educativa. Des d’aleshores, aquest edifici acull nens més petits i menys conflictius, de fins a dotze anys i provinents de famílies desestructurades. L’entrada en funcionament va ser criticada pels veïns, que se’n van assabentar per la premsa.

El PP reclama els diners que Mojedano té al compte de ‘Mataronins’

El Partit Popular va reclamar més de 40.000 euros al seu ex-cap, Paulí Mojedano, que d’altra banda, va assegurar que estaven destinats a ‘l’acció política”. Tot i que en va assumir la responsabilitat, Mojedano va assegurar que “aquests diners s’utilitzaven per finançar irregularment el Partit”.

 
La UBM presenta un pla estratègic per dinamitzar el sector comercial
La Unió de Botiguers de Mataró va posar sobre la taula un programa que involucrés els partits polítics de la ciutat perquè el sector del comerç suposa fins a un 20% de l’ocupació. Així, va proposar la creació d’una agència que s’ocupés del disseny i la gestió de les polítiques de promoció i dinamització empresarial.
15M, l’esperit indignat a Santa Anna 
El moviment pren forma i acampa a la Plaça Santa Anna fins el juliol  El moviment del 15M també es va instal·lar a la nostra ciutat. Prop de dos mesos va durar l’acampada per reclamar una democràcia real. Mitjançant assemblees i reunions, els indignats van convocar activitats per reclamar una democràcia vertadera, com ara la d’Arcadi Oliveres, president de Justícia i Pau. Amb la voluntat d’involucrar-hi tota la ciutat, es van convocar ‘cercaviles’ des dels barris més allunyats.
Resultats programàtics
Si bé alguns van creure que l’acampada es va allargar excessivament, d’altres van assegurar que l’ocupació era necessària per fer reaccionar la societat. Què van fer els indignats? Van reclamar la fi dels privilegis de la classe política, la fi de la immunitat jurídica o la persecució de l’absentisme en les cambres de representació, entre moltes altres peticions. Amb els mesos, la figura d’aquest moviment s’ha esvaït, encara que la seva activitat tira endavant i fins i tot han estat nomenats personatge de l’any per la revista ‘Time’.
PxC entra al consistori l’any en què ERC en desapareix
PxC va entrar a l’Ajuntament amb tres regidors, convertint-se en la quarta força de la ciutat. Alhora, i contra tot pronòstic, ERC es va quedar fora. Mònica Lora ha posat sobre la taula, de nou, la prohibició del burka i la no reciprocitat amb el Marroc del dret a vot a les municipals, amb l’únic suport del PP a les votacions.
45 llits menys per a l’Hospital de Mataró a causa de la tisorada sanitària
L’Hospital de Mataró es va veure obligat a tancar 45 llits - 42 de la unitat de salut mental i 3 de la UCI -, a causa de la tisorada sanitària. Això implica una pitjor qualitat assistencial del centre. Des del sindicat majoritari de l’Hospital es va denunciar aquesta situació i van alertar de l’intent de promocionar la sanitat privada. 
L’11-S més arrelat al català
La Diada de Catalunya ve marcada per la interlocutòria del TSJC i el naixement de la plataforma somescola.cat La Diada de Catalunya d’aquest 2011 va estar marcada per la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia, en què s’afirmava que el castellà també havia de ser llengua vehicular a les escoles catalanes. Somescola.cat va aconseguir convocar una manifestació massiva a la nostra ciutat per defensar el model d’immersió lingüística i protestar en contra de la decisió del TSJC. En aquest mateix sentit es va posicionar Òmnium Cultural, que va afegir que “aquest model no pot patir més”. Els discursos dels polítics, a excepció del PP, que no va fer ofrena floral pròpia, van anar signats amb el segell del català i alguns, amb la bandera d’un independentisme que cada vegada creix més. Aquest independentisme també es va despertar la vigília de la Diada, amb la segona edició de la Marxa de Torxes per la Independència, que va recórrer els carrers més cèntrics de la ciutat.
La sisena hora es manté a 4 centres 
El curs escolar 2011-2012 va començar amb diferències entre les escoles. Els centres Tomàs Viñas, Torre Llauder, Rocafonda i Germanes Bartomeu formen part de la selecció que la Generalitat va fer per mantenir la sisena hora de reforç escolar. L’any anterior, aquest suport es va fer a tots els centres. Ara, els socialistes han exigit al govern municipal que reclami la sisena hora per a tots els centres públics.
Enllesteixen L’Arboç a Vallveric
L’escola d’Educació Especial L’Arboç gestionada per la Fundació Maresme ja està en marxa. El nou equipament educatiu, que se situa al barri de Vallveric, té capacitat per acollir prop de vuitanta alumnes d’entre 3 i 20 anys amb pluridiscapacitats. Aquests alumnes disposen de 12 aules, a més a més de zones específiques per logopèdia, un gimnàs, una sala multisensorial i una altra d’hidroteràpia.
Pactes ocults fracassats
Es destapen acords finalment trencats que aboquen CiU a la sociovergència  Els pactes ocults han sortit a la llum. I la funció acaba amb el pacte que ja s’albirava: PSC-CiU. Joan Mora, però, va assegurar que rere l’acord signat amb el PP hi havia la voluntat de tirar endavant la governabilitat però que “l’aritmètica ho supedita tot”. Mònica Lora, portaveu de Plataforma per Catalunya, va obrir un altre front al assegurar que CiU li havia ofert un pacte abans del Ple del cartipàs.
Sociovergència
El govern en minoria de CiU a Mataró s’ha garantit l’aprovació de les ordenances fiscals pel 2012 amb un acord que suposa “un compromís polític que té com a prioritat la lluita per la generació d’ocupació i contra l’exclusió social”, no és, en cap cas, un acord de govern estable, segons han assegurat les dues parts. Baron, del PSC, manté que continuarà a l’oposició i justifica el seu vot favorable als pressupostos com un gest de “responsabilitat”.
M1tv tira endavant, però amb un 30% menys de pressupost
m1tv, la televisió pública de Mataró i el Maresme, ha vist com se li retallava un 30% el seu pressupost pel 2012. Segons Joan Mora, president de l’entitat i alcalde de Mataró, aquesta tisorada farà possible “salvar-la” i, alhora, mantenir el finançament de la televisió pública comarcal a través dels consorcis. 
El GIMM desapareixerà per culpa dels deutes econòmics
El Grup d’Invàlids de Mataró i el Maresme va presentar concurs de creditors i està en procés de liquidació. Ni l’associació ni la Fundació van poder superar els deutes, derivats de la falta d’ingressos i la situació econòmica ha acabat deparant la desaparició d’una de les entitats socials més prestigioses de la comarca.