Pau, l’anella perduda

Històries de Catalunya. Per Oriol Junqueras i Helena Moliné.

El 5 de desembre de 2002, l’abocador de Can Mata d’Hostalets de Pierola (Anoia) és  escenari d’una de les descobertes científiques més importants dels últims anys. S’hi troba el crani d'un avantpassat dels humans, dels ximpanzés, dels goril·les i dels orangutans. Es tracta d’un antropomorf del Miocè mitjà, que amb 13 milions d’anys és el més antic del món. El nom científic d’aquesta nova espècie de primat és Pieralopithecus Catalaunicus; i l’esquelet d’aquest individu en concret es bateja amb el nom de Pau

 

 

En Pau ha esdevingut una peça determinant per entendre l’evolució de tots els grans primats, entre els que ens incloem els humans. De fet, les restes fòssils del seu esquelet constitueixen una de les baules des de la qual aquests grans primats se separen dels simis menors, doncs la diferenciació entre els uns i els altres es produeix entre onze i setze milions d’anys enrere.

Catalunya no és l’únic territori on van viure els antropoides primitius. En aquella època, la major part d’Europa, Àsia i Àfrica estan cobertes per una selva tupida. De manera que qualsevol espècie pot traslladar-se d’un extrem a l’altre d’aquests territoris sense sortir del seu hàbitat; i, afortunadament, els jaciments catalans han preservat els fòssils de moltes d’aquelles espècies.

De les 83 peces recuperades d’aquest esquelet, les més espectaculars són la mandíbula i la part anterior de la cara. En el seu conjunt, aquests ossos han donat prou informació als investigadors per poder fer-nos una imatge força acurada de l’animal. Es tracta d’un mascle jove, d’un metre i vint centímetres d’alçada i uns 35 quilos, que s’alimenta bàsicament de fruita i petits animals. La dada més important, però, és que Pau podia adoptar una posició vertical. 

En els darrers anys, la troballa d’almenys tres espècies noves de primats antropoides ha fet d’Hostalets de Pierola la zona del món més rica en fòssils d’un període clau de l’evolució. I el Pieralopithecus Catalaunicus n’era una de les espècies. Uns tretze milions d’anys enrere, el Pieralopithecus Catalaunicus inicia el llarg camí cap al bipedisme, que no es consolida fins a l’aparició del gènere homo a l’Àfrica oriental, fa tan sols dos milions d’anys.

Així, Pau és una de les anelles fonamentals de l’evolució i ens pot ajudar a entendre el complicat trencaclosques de la realitat humana. Tan semblant i tan diferent a la dels nostres cosins germans: goril·les, orangutans i ximpanzés. Doncs, tots plegats som néts de l’avi Pau, que va viure a Hostalets de Pierola.