Milers de mataronins celebren el Mundial amb eufòria

La Plaça d’Itàlia és l’epicentre d’una celebració jove

Segurament la celebració esportiva més multitudinària que hagi viscut Mataró. Juntament amb la de l’Eurocopa o la primera Copa d’Europa del Barça, mig Mataró ha sortit aquesta nit al carrer a celebrar la victòria de la selecció espanyola de futbol en la Copa del Món que s’ha disputat a Sudàfrica. La Plaça d’Itàlia ha estat l’epicentre d’una celebració massiva, marcada en un primer moment per l’àmplia presència de joves i un públic familiar. Tan bon punt Iniesta ha marcat un gol per al record, el cel de Mataró ha començat a esclatar en desenes de coets, que han anat a més quan l’àrbitre ha xiulat el final de l’històric partit. Els clàxons i els càntics s’han succeït a tot Mataró en una explosió d’eufòria que s’ha allargat més de dues hores.

 

Samarretes de ‘La Roja’, els folklòrics càntics de “Campeones, campeones” i el cada vegada més popularitzat “Yo soy español, español, español” és el que més s’ha pogut sentir en una Plaça d’Itàlia presa per l’afició espanyola des del final del partit. El públic inicial anava des de la jovenalla a famílies senceres, passant per nombrosos col•lectius d’immigrants i grups de gent d’allò més variats, amb fort domini de grups de joves.

La "rojigualda", omnipresent

La nit ho ha fet de fàcil apreciar, però encara es veuen més banderes espanyoles als balcons mataronins així com a la mateixa Plaça, convertida en un immens mosaic vermell i groc. Els toros a les banderes han estat força presents i a diferència de fa dos anys, no s'ha vist la bandera franquista. La febre per la selecció espanyola ha culminat amb la victòria, i els petards, clàxons i soroll de botzines han estat la banda sonora d’una nit que molts han volgut allargar sota la vigilància expressa de la Policia Local, que ha tallat la circulació. Una situació de vigilància, que no s'ha donat en altres punts de la ciutat on aturar els cotxes i pujar-los a sobre era la forma de celebrar l'històric triomf d'aquest 11 de juliol.

 

Excessos

Com és tònica en aquest tipus de celebracions, hi ha hagut petits incidents com caigudes, petards tirats entre les persones i petites trompades derivades d'excés de festa i també d'un alt consum etílic. En aquest sentit, el públic més familiar de primera hora s'ha convertit en més jove i desfasat passada la mitjanit. La Policia Local manté un operatiu especial per vigilar com evoluciona la celebració, que repetint el ritus de fa dos anys ha derivat en una mena de manifestació o desfilada cap al centre de la ciutat amb la perillosa invasió de la Plaça Granollers, amb el trànsit obert.