Una coronació casolana

El tortell, el veritable rei del dia 6 de gener

  • Redacció // Fotos: cedides
  • Divendres, 03 Gener 2020 12:25

Ciutat 2017/2019, roscon-reyes

El tortell de Reis és un dels protagonistes indiscutibles, juntament amb els regals, del 6 de gener. És el dolç que presideix la taula, les postres per excel·lència, tot i la senzillesa dels seus ingredients. I és que es tracta d'un pastís elaborat amb pasta de brioix (farina, ous, sucre i llimona), farcit de massapà (o de crema, xocolata o nata en les variants més modernes) i amb fruita confitada a sobre.

A l'interior, sempre hi té amagades una fava i la figureta d'un rei; segons la tradició, qui trobi la fava ha de pagar el tortell, mentre que qui tingui la sort d'emportar-se el rei serà coronat.

El tortell té origen en la tradició romana pagana i es remunta al segle II aC. Es preparava durant les saturnals, un període festiu del solstici d’hivern que celebrava la fi dels treballs del camp, i estava fet de carabassa, mel, fruita seca, dàtils i figues en honor al déu de l'agricultura, Saturn.

Un segle després, s'hi va introduir la fava, per simbolitzar la fertilitat i l’abundància. Qui la trobés, tindria prosperitat durant l’any següent. La figura del rei, que va arribar més tard, prové de la tradició francesa, en què un cuiner va canviar la fava per una moneda d’or per acontentar el rei Lluís XV.

Ciutat 2017/2019, roscon-reyes

El Gremi de Pastisseria de Barcelona preveu que aquest any els catalans consumiran prop d'un milió de tortells de Reis

El Gremi de Pastisseria de Barcelona pronostica un bon inici d'any per als establiments que es dediquen a la venda de dolços. De fet, l'entitat preveu que, amb motiu del dia 6 de gener, en conjunt, els catalans consumiran quasi un milió de tortells de Reis. D'aquesta manera, es manté a l'alça la demanda d'aquestes postres, que, en la majoria de casos i com mana la tradició, s'elaboren la nit prèvia a la gran celebració.

D'altra banda, segons el gremi, el tortell preferit dels catalans continua sent el de tota la vida, fet de massapà. Es tracta d'un autèntic líder de vendes, seguit molt de prop dels tortells farcits de nata, crema o trufa. Algunes de les varietats que van agafant protagonisme a mesura que passen els anys són les que no porten sucre i les que tenen en compte les intoleràncies al gluten o a la lactosa.

Els tortells de Reis preferits dels catalans són els de massapà, seguits molt de prop dels de nata, crema i trufa. Tot un clàssic.

Amb tot, un aspecte que no canvia és el preu. El tortell de pastisseria és un dels dolços més cars. En aquest sentit, el gremi calcula que el preu mitjà d'un tortell elaborat de forma artesanal i pensat per a fins a sis comensals oscil·la entre els 25 i els 30 euros.