L'Oca no falla per Cap d'Any

Santa Anna torna a acollir la festa més popular

  • Redacció // Fotos: cedides
  • Dilluns, 31 Desembre 2018 00:00

Cultura 2018, oca cap any
El Cap d'Any popular, per a tothom, té un nom propi a Mataró. Nom i imatge manllevats de la carrossa de la Cavalcada i unes sigles esdevingudes ja subjecte: és l'Oca. I hi serà per estrenar el 2019 a ritme de grans èxits i ballaruques per a tots els gustos.


Consolidada a la Plaça de Santa Anna després de fer pelegrinatge per diferents espais com la Gàbia o el local dels Capgrossos, ja fa anys que la festa té un mateix model d'èxit on hi troben bon recer mataronins de totes les generacions i condició. Ambient de Festa Major amb la carpa com a únic sostre i la majoria d'assistents sota les estrelles.

A la plaça de Santa Anna i bona part dels carrers que hi desemboquen hi ha centenars de persones. Les xifres d'altres anys són poc concretes però se n'han donat de superiors a les 5.000 persones per edició. Raó per la qual la festa es manté i es renova l'esperit de l'associació cultural sense ànim de lucre que organitza la revetlla. L'Oca és possible gràcies a desenes de voluntaris que dediquen algunes hores de la nit més celebrada per tothom a fer torns de barra. Una barra a preus populars de la que depèn, també, la permanència de l'acte al llarg dels anys ja que és una festa majoritàriament auto-finançada.

La nit de Cap d'Any és una de les més celebrades. El canvi d'un anys per l'altre es viu amb intensitat a cases, famílies i locals. El moment més esperat són les campanades i, després, la nit acostuma a allargar-se. En bars i discoteques i, també a Santa Anna.

Els èxits més ballables, barrejats i per a tots els públics, conformaran de nou l'ADN musical d'aquesta cita. Dos punxadiscos estaran al timó musical: Dj Kilian i Dj Amab que es dividiran a meitats la nit i les sis hores de música que començaran a dos quarts d'una, puntualment, just al punt en què una discomòbil provinent de les campanades de Santa Maria arribi a la Plaça de Santa Anna.

L'Ajuntament de Mataró col·labora un any més amb l'Oca per fer possible una revetlla popular a la manera mataronina. Una cita que fins i tot atreu gent de fora Mataró, ja que cada cop aquest tipus de revetlles escassegen més.

A les 17:30h del mateix dia 31, a la carpa de Santa Anna, hi haurà l’Oca infantil, amb contes i animació infantil i tallers per als més petits.
Ajuntament i Oca, juntament amb altres entitats, col·laboren perquè la festa compti amb un Punt Lila d'informació i suport, contra totes les violències masclistes.

Cultura 2018, oca cap any

Les campanades

L'OCA convoca la gent a fer les campanades a Santa Maria i una discomòbil durà els congregats fins a Santa Anna.
Cada any hi ha més gent a Santa Maria per fer les campanades i menjar el raïm al so de les campanes del campanar. Aquesta tradició ha anat a més i de fet l'OCA se la fa seva i la festa començarà a la Plaça de Santa Maria on tothom qui vulgui –portant-se, això sí, el raïm i el cava– podrà fer les campanades. Un avís a tenir en compte: les campanades de les hores a Santa Maria van lleugerament més ràpid que no pas a les televisions. Si el pots triar: raïm petitó per anar a preu fet.
Just després, i felicitat el 2019, una discomòbil amb música ballable portarà la gent fins a Santa Anna, on començarà la festa de l'OCA pròpiament dita.