"El pubillatge és un honor i un compromís"

Parlem amb l'actual Pubilla de Mataró, Ènia Morgades, que aquest juliol tindrà successora

  • Mireia Camacho // Foto: cedida
  • Dijous, 14 Juny 2018 12:18

Cultura 2018, hereus i pubilles

Mataró tindrà nou hereu i nova pubilla aquest juliol. Aquesta tradició recuperada l'any passat renovarà càrrecs, als quals ara s'obre procés de selecció. Hem parlat amb l'actual Pubilla de Mataró i Primera Dama del Maresme, Ènia Morgades.


Com arribes a Pubilla?

Em vaig voler presentar per la implicació amb la ciutat, per a mi el pubillatge és honor i compromís. Sempre m'ha agradat el pubillatge, però a Mataró no n'hi havia. Quan vaig saber que n'hi hauria no m'ho vaig ni pensar, directament vaig decidir presentar-me a pubilla.

Com és un examen de pubilla?

Vaig haver de fer 3 exàmens: Un examen escrit amb preguntes sobre la cultura i tradicions de Mataró. També una redacció en la qual ens van demanar que expliquéssim què li ensenyaríem a una persona estrangera de Mataró, què era el més representatiu de la ciutat i un examen oral en forma d'entrevista. Avaluaven la nostra expressió i argumentació d'idees i el compromís que tens amb la ciutat culturalment.

Què has fet aquest any com a pubilla de Mataró?

Tant l'hereu com jo hem estat anant per tot Catalunya a les proclamacions i festes majors. Fèiem acte de presència i ho celebràvem tots junts. Durant tot aquest any he pogut conèixer tots els hereus i pubilles de Catalunya i junts hem format un gran grup. També hem conegut les tradicions que hi ha en cada poble: aquest any he après a ballar sardanes, cosa que mai havia fet, ja que no em cridava gaire l'atenció i és una experiència més.

Què els diries a les candidates d'aquest any?

Els diria que no estiguin gens nervioses, que siguin elles a l'examen, no es necessita haver estudiat. I encara que sembli molt desconegut, que s'informi perquè realment gaudirà aquest any i serà un any únic per a ella. És fàcil compaginar el pubillatge amb els estudis, ja que gairebé tots els actes són a l'estiu.

Cultura 2018, voleu ser hereu o pubilla-cartell